Noord-Veluwse gemeenten bundelen krachten voor cultuur en erfgoed

Gemeente Hattem gaat samenwerken met acht andere gemeenten in regio Noord-Veluwe op het gebied cultuur en erfgoed. Het gaat om de gemeenten Elburg, Ermelo, Epe, Nunspeet, Harderwijk, Heerde, Oldebroek en Putten. Op 22 september ondertekenden de gemeenten de Regiovisie 2022-2024 en het Cultuur- en Erfgoedpact 2022-2024. Hierin staan de afspraken over regionale activiteiten rondom cultuur en erfgoed. Er is voor drie jaar subsidie beschikbaar gesteld door de provincie.

Krachten bundelen
In iedere gemeente komt er een cultureel platform. In zo’n platform zijn lokale cultuur en erfgoedorganisaties bij elkaar aangesloten. Dat komt het doel van de regionale activiteiten ten goede: de culturele infrastructuur in de regio Noord-Veluwe versterken en verduurzamen. Een tweede doel is het ontwikkelen en zichtbaar maken van de identiteit van deze regio.
De komende periode gaan Cultuurkust, Cultuurplein en Cultuurmakelaar Elburg regionale activiteiten ontwikkelen en uitvoeren in de negen gemeenten. Deze uitvoeringsorganisaties zoeken samenwerking tussen het culturele domein en domeinen zoals recreatie en toerisme.
Meer kansen door samenwerking
Door samenwerking op lokaal en regionaal niveau ontstaan nieuwe culturele activiteiten. Het biedt ook kansen om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan, zoals hoge energielasten en de krapte op de arbeidsmarkt. Culturele organisaties kunnen elkaar helpen met deze actuele onderwerpen.
Subsidie
De Provincie Gelderland stelt twee subsidies beschikbaar voor de periode 2022-2024 voor de uitvoering van de Regiovisie en het cultuur- en erfgoedpact. De negen gemeenten worden ook ondersteund bij de uitvoering met kennis en advies door de Provinciale cultuurinstelling Cultuur Oost.

Bron: Mediapartner Omroep Gelderland

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in