Lezing Bieb: “Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Europa en Rusland?”

Oktober is de maand van de geschiedenis. Daarom organiseert Bibliotheek Noord-Veluwe een lezing over de verschillen en overeenkomsten tussen Europa en Rusland. Ruslanddeskundige Drs. Marie-Thérèse ter Haar verzorgt deze avond.

Overeenkomsten
Zet een Rus en een Europeaan naast elkaar en je ziet op het eerste gezicht weinig verschillen. Uiterlijk hebben ze veel gemeen. Ook in cultuurhistorisch opzicht zijn er overeenkomsten waarvan de belangrijkste de christelijke traditie is. Rusland en Europa hebben altijd met elkaar in contact gestaan. Dat maakt dat de Russen niet alleen veel van de Westerse cultuur weten, maar dat ook wij ons herkennen in de opera’s van Moessorgski, de schilderkunst van Repin of de boeken van Tolstoi.

Verschillen
Naast overeenkomsten zijn er ook grote verschillen. Wij vinden Russen vaak initiatiefloos. En van markteconomisch denken of klantvriendelijkheid hebben nog maar weinig Russen kaas gegeten. Veel van deze eigenschappen zijn historisch te verklaren.

Ruslandkunde
Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n 5 maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet.

Compleet beeld
Marie-Thérèse heeft altijd haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland. Hierbij is het haar streven om een zo compleet mogelijk beeld te geven en een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.

Datum: maandag 19 oktober
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Bibliotheek Wezep, Mariënrade 3 | MFC de Brinkhof |
Kosten € 3,50 voor leden van de Bibliotheek Noord-Veluwe en € 5,00 voor niet-leden.

In verband met de coronamaatregelen graag hier aanmelden gewenst.
Er is beperkt plaats.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in