Oekraïne (3): Confronterend

Deze weken schrijven we over de groep jonge mensen van de Hattemse Stichting Oekraïne Projecten en hun werk in Oekraïne. Medereiziger en fotograaf Jens de Boer verslaat de reis in samenwerking met de nieuwsredactie van RTV Hattem.

Donderdag 22 augustus – Een deel van de kinderwerkgroep was deze ochtend actief bij het kinderrevalidatiecentrum Nefelejes in Vary. Hier worden elke dag geestelijk gehandicapte kinderen en jongeren heen gebracht die vroeger nooit hun huis uit kwamen en waarvoor geen enkele voorziening was. Zij worden hier opgevangen en begeleid. Samen met de fantastische begeleiders hebben we spelletjes uitgezet en samen met de doelgroep hebben we deze uitgevoerd. Deze ochtend leverde heel wat vrolijke plaatjes op.

Vrijdag 23 augustus – Vandaag was de dag waar velen van ons naar uitkeken en nieuwsgierig naar waren. Samen met Sandor, waarmee we eerder deze week hulppakketten inpakten, werden ze vandaag uitgedeeld. We gingen in kleine groepjes op pad, waardoor we tijd hadden om met de mensen te praten en ze echt te zien. We zijn in totaal bij ongeveer dertig mensen thuis geweest, verspreid over twee groepen die beide vijftien mensen hebben ontmoet.

We zijn vooral bij gepensioneerde mensen geweest. Deze doelgroep heeft het op dit moment heel zwaar. De pensioenen liggen gemiddeld rond de 70 euro per maand en voor deze mensen is dit alles wat ze krijgen. Deze mensen zijn veelal alleen omdat hun echtgenote is overleden, en kinderen en kleinkinderen vechten, vluchten of sterven.

Het is confronterend om te zien hoe de mensen hier moeten leven met een minimaal pensioen terwijl ze bijna allemaal ziek zijn, mensen missen en geen idee hebben hoe nu verder te moeten. Waar bij ons pensioen vrijheid betekent, levert het hier vooral stress op. Waar wij onze droomvakanties plannen en de tuin uitbreiden, missen de mensen hier hun familie en vrienden en zien ze hun geboorteland met de dag kleiner worden.

Lees hier alles over de Stichting Oekraïne Projecten en de reis.

Van de redactie
Ook in HattemNieuws is de groep te volgen. Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in