Gina Guldenaar: ‘Duidelijk naar elkaar en naar de inwoners’

‘Als wij niet tot goede besluitvorming komen, hoe kunnen we er dan voor de burgers zijn?’
Aan het woord is Gina Guldenaar van HattemCentraal.Zij is de eerste politicus c.q. fractievoorzitter die we spreken na de gemeenteraadsvergadering van maandag 8 juli en in aanloop naar de opening van het politieke jaar begin september. Tijdens de juli-vergadering werd het rapport Adviezen werkgroep werkwijze raad vastgesteld alszijnde een richtlijn voor de toekomst om de samenwerking te bevorderen binnen de raad en tussen de raad en het college.

Guldenaar: ‘Na de coalitievorming twee jaar geleden liep het niet altijd even lekker. Niet binnen de raad, maar ook niet tussen de raad en het college. Er was gedoe, steken onder water, onduidelijkheid. We krijgen niet op tijd de stukken en werden niet volledig geïnformeerd. Er was totale ruis en onbegrip. De coalitie geeft met de wethouders uitvoering aan het bestuursakkoord, maar hoe komen we als raad daaraan te pas? Hoe kunnen we beter samenwerken om tot een goede besluitvorming te komen? Dáár hebben inwoners iets aan.’

Samenwerken
‘Wat er in het rapport is neergelegd is, dat de basis op orde moet zijn. Aan de ene kant: Hoe kunnen we ons voorbereiden? En aan andere kant: wat doet het college en hoe voorzien zij nu ons van informatie.
Het proces was spannend om te doen. De tweedaagse heeft ons nader tot elkaar gebracht. Er zat nog oud zeer van na de coalitievorming. Rollenspelen lieten ons laten zien hoe we acteren. Dat was wel een eye-opener, ook voor mij.

We zijn tijdens die tweedaagse niet alleen open naar elkaar geweest, we hebben ook in kaart gebracht wat er schort en wat beter kan. Het gaat over hoe alles is geagendeerd. Over de volgorde van stukken ontvangen, lezen, vragen stellen, voorbereiden, maar ook hoe zijn de raadsvoorstellen geschreven en zijn ze leesbaar voor ons. Het hele proces is in kaart gebracht en er zijn verbetervoorstellen gedaan op verschillende lagen. Het is nu aan de lagen om te kijken: hoe nu verder?
Het rapport is een dynamisch stuk, hebben we afgesproken. Het kan dus altijd bijgesteld worden. Er ligt nu een goede basis.’

‘In eerste instantie ging de werkgroep werkwijze raad dus over de samenwerking intern. Het ging dus niet over burgerparticipatie. Dát hadden we van tevoren beter moeten uitleggen.’

Het komend jaar
Voor HattemCentraal is participatie, het meenemen van de samenleving, altijd de rode draad geweest en dat blijft. ‘Waar ik me druk over kan maken is, dat er bij alle onderwerpen nog steeds geen participatieparagraaf zit. Het is door de vorige wethouder beloofd, maar we moeten er nog steeds naar vragen’, aldus Guldenaar.

‘HattemCentraal is heel benaderbaar. Stuur een app-je, en ook op social media zijn we actief. We laten mensen hun verhaal doen. Daarnaast willen we – en aan die verkiezingsbelofte hebben we ons nog niet helemaal gehouden… – de wijken in om informatie op te halen. Meer zichtbaar zijn en niet alleen tijdens verkiezingstijd. Daar hebben we het binnen de fractie steeds over, maar gezien de werkdruk is dat echt moeilijk. Je bent zoveel tijd kwijt aan stukken lezen, voorbereiden. Twee jaar geleden kregen we drie wethouders die in plaats van parttime zoals hun voorgangers, fulltime aan de slag gingen. Dus meer werk. We hebben, en niet onze fractie alleen, amper mensen om alles te lezen en om de commissies bij te wonen.

Ons voorstel is: nodig mensen uit! Bijvoorbeeld bij wat er rond de nieuwbouw op de Dorpsweg speelt. Nodig ze uit! Geef ze de gelegenheid om met alle fracties te spreken zodat ze weten hoe de fractie er in staan voordat de raadsvergadering begint.’

‘We blijven letten op financiën. We willen als raad meegenomen worden in de bezuinigingsmaatregelen. Wat zijn de wettelijke taken? Wat zijn de niet-wettelijke taken? We willen het op papier hebben. We hebben gezegd: werk als andere gemeentes en doe niet de taken die niet hoeven. En als raad gaven we de boodschap: de bezuinigingen mogen niet de kwetsbaren raken, de ouderen en jongeren. 

De bezuinigingsoperatie moet een transparant proces zijn zodat de bewoners weten waar de pijn zit. Als de inwoners niet meegenomen worden in het proces, dan begrijpen ze niet waarom bijvoorbeeld de OZB verhoogd wordt.

Er wordt gezegd ‘Hattem is een gemeente met een hoog voorzieningenniveau’, alsof daar niet aan getornd mag worden… Er zijn voorzieningen die gaan over onderhoud van groen of van wegen… Waarom dat niet bespreken? Laat zien aan de Hattemers welke keuzes er gemaakt kunnen worden!’

‘We hebben het college gevraagd: Wat ga je in 2024 doen… ??? 220.000 euro boet je als gemeente in op de Voorjaarsnota… Onbegrijpelijk dat je geen idee hebt over wat je dit jaar gaat doen! We zeggen al twee jaar: zet het stadhuis op hold. Nee, het staat in de Kadernota, er wordt in  scenario’s gedacht…, is de reactie. Ik prijs de ChristenUnie. We hebben contact gezocht en samen het amendement gemaakt: het moet uit de Kadernota!’

Wat vinden de inwoners ervan?
‘We hoeven als fractie niet overal iets van te vinden. Bijvoorbeeld de nieuwbouw op de Dorpsweg. Als de omwonenden hiermee kunnen leven en het is goed inpasbaar, dan stemmen we in. Niet de zoveelste verandering willen, omdat je dat zelf een goed plan vindt. Ik ben heel enthousiast, maar te enthousiast is niet goed. Ik steek wat dat betreft de hand in eigen boezem: wij als raad kunnen er wat van vinden, maar wat vinden de inwoners van het plan? We praten druk met elkaar, maar… is het een probleem voor de omwonenden?
Meer kijken naar het algemeen belang. Dat komt de besluitvorming ten goede.’ 

Transparant en duidelijk
‘We willen van tevoren goed geïnformeerd worden. Niet uit de krant lezen wat er speelt, maar goed de ins en outs horen zoals nu is gebeurd bij Parkstaete aan de Nieuweweg. Ik hoop dat deze lijn wordt doorgetrokken. 

De laatste vergadering van 8 juli was heel fijn. We waren met elkaar in gesprek en volgens mij was het voor de inwoners te volgen.

We zoeken elkaar ook steeds meer op. Er zijn korte lijntjes tussen ons als raad en het college. Geen achterkamertjes-politiek, maar er voor zorgen dat we transparant blijven, duidelijk naar elkaar en naar de inwoners.’

Woensdag:
Interview met Erwin Kwakkel, fractievoorzitter D66.

Lees hier ook de interviews met de andere fractievoorzitters en met de griffier die in augustus en september worden gepubliceerd.

Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in