Kamp Haagse kinderen: ‘Geen jaar, geen kind, geen kamp hetzelfde’

Sinds 1980 wordt er ieder jaar een kamp georganiseerd voor kinderen in de basisschoolleeftijd (6 t/m 12 jaar) uit Den Haag en omgeving die niet op vakantie kunnen. Dit jaar van 27 juli tot en met 2 augustus.
Het dagelijkse team bestaat uit beroepskrachten en elf ervaren vrijwilligers. Zij zorgen tijdens de kampweek dag en nacht voor de kinderen.

Gerben Eilander is sinds 1996 betrokken bij Kamp Haagse Kinderen: ‘Ik was al voor ’96 een paar jaar met de jeugdvereniging actief. Ons was gevraagd om op de zondagmiddag het spelletjesparcours uit te zetten. Ik merkte, dat het persoonlijke verhaal me raakte, maar ook dat ik tastbaar iets kon doen in plaats van geld geven. Zodoende ben ik in ’95 de avonden er ook bij geweest en heb ik meegedraaid met activiteiten. In ’96 vroeg Francis Leusink – toen als vaste leiding betrokken, nu als vrijwilliger – mij om alle dagen mee te gaan.

Tastbaar veel waard
In het begin was ik alleen met de kinderen bezig, heerlijk, en niks met de organisatie. In de loop van de jaren word je dan toch
een soort van senior. Ik probeer de rode draad vast te houden, de helicopterview. Maar ik moet echt zeggen, dat we het samen doen. Tijdens het kamp heeft iedereen zijn eigen taak. Een groot deel van ons doet al jaren mee. Ik heb wel eens gedacht, wat doe ik mezelf elk jaar weer aan? Maar onder aan de streep… je krijgt er zoveel voor terug. Het is zo tastbaar en dat is veel waard. Er is geen jaar, geen kind, geen kamp hetzelfde.

Dit jaar gaan er twee beroepskrachten mee van de Stichting Jeugdwerk uit Den Haag, de opvolger van het Leger des Heils. In de Haagse wijk organiseert de stichting activiteiten. Dat zij meegaan maakt, dat de drempel voor ouders om hun kinderen mee te geven een stuk lager ligt. Deze mensen kennen bijna alle kinderen. Ze kunnen zien hoe de kinderen reageren in een nieuwe situatie en dat nemen ze vervolgens mee terug naar Den Haag.

Wat hebben jullie nodig van de Hattemse gemeenschap?
(Lacht…) Ik kan heel hard roepen: Geld. Het is een breed gedragen activiteit geworden. Ooit vanuit de Emmauskerk ontstaan, maar inmiddels collecteren ook andere kerken voor ons kamp. Daar zijn we heel blij mee. Het is belangrijk dat het een steeds breder gedragen activiteit wordt, vind ik persoonlijk. Verder kunnen we ook nog vrijwilligers gebruiken. Voor de vossenjacht in de Hattemse binnenstad bijvoorbeeld. Dit kost je op woensdagmiddag 31 juli een paar uurtjes vanaf 12.00 uur. Aanmelden kan nog via de website.

Oorsprong
Het eerste kamp van Kamp Haagse kinderen was in 1980. PKN Hattem organiseerde een themaweek Samen delen, samen spelen. Ze zamelden geld in en zochten naar een goede besteding.
Echt iets willen doen, dat was het doel van de groep die de themaweek organiseerde. Bij het thema paste een echte doe-actie. In Nederland waren er genoeg goede doelen te bedenken. Door een persoonlijk contact van een gemeentelid en een kapitein van het Leger des Heils is besloten een kamp te organiseren voor jeugd uit Den Haag. Een doel waarbij niet alleen geld, maar ook persoonlijke inzet van gemeenteleden gevraagd werd. Sinds 1980 organiseerde deze kerk ieder jaar Kamp Haagse Kinderen.

In 2020 is de samenwerking met Stichting Jeugdwerk Den Haag opgestart. De doelen van de stichting komen overeen met het doel van Kamp Haagse Kinderen. Zij zijn in Den Haag doorlopend aan het werk met de kinderen die op het kamp komen.

Lees hier alle berichten over het Kamp Haagse kinderen.

Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in