Hoe komt het tv-signaal van RTV Hattem bij jou thuis?

RTV Hattem maakt naast radio- ook tv-programma’s en zendt die uit op het eigen tv-kanaal. Meestal gaat dat prima, maar soms kan er iets niet helemaal goed gaan. Kijkers reageren dan met opmerkingen.

In dit artikel willen wij uitleggen wat er allemaal komt kijken om een tv-programma van RTV Hattem bij jou thuis te krijgen.

Voor het maken van een tv-programma gebruik je een camera. Die neemt het geluid en het beeld apart op. Soms worden meerdere camera’s gebruikt voor een programma en soms gebruiken wij ook filmpjes van onszelf of andere partijen. Dat betekent verschillende soorten informatiedragers. Het uitzoeken en mixen daarvan is een secuur werkje en soms loop je tegen onverwachte problemen aan.

Geluid en beeld moet synchroon zijn
Een van die problemen is dat het geluid en beeld precies gelijk moeten lopen. Dat klinkt logisch, maar is lastig, omdat de snelheid van beeldsignaal en audiosignaal verschillend is. En zo zijn er meer technische fasen die doorlopen moeten worden voordat een programma geschikt is om uit te zenden. Maar, dan zijn we er nog niet.

Digitale weg naar providers
RTV Hattem heeft zelf geen toegang tot het kabelnetwerk. Wij sturen onze databestanden naar onze provider die ze op de centrale distributiecomputer in Hilversum plaatst. Vandaar wordt de data gedeeld met alle providers in Nederland, en dat zijn er nogal wat.

En, zoveel providers, zoveel manieren van aanbieden. Elke provider heeft min of meer zijn eigen criteria en schakels om programma’s door te geven aan de abonnees. Het signaal legt dus een enorme digitale weg af, voordat het de Hattemer bereikt. Hoewel dit snel gaat, levert elke schakel toch vertraging op.

Begintijd kan variëren
Deze vertragingen, die er zowel voor radio- als tv-signalen zijn, roepen wel eens vragen op bij de kijkers van RTV Hattem zoals: “Hoe kan het dat het tijdstip waarop een programma op mijn tv te zien is, niet hetzelfde is als bij mijn buurman?” Dat is dus afhankelijk van de provider die je hebt.

Kortom, voordat je een programma van RTV Hattem kunt kijken, heeft dit programma al een hele weg afgelegd op de digitale snelweg. De vrijwilligers van RTV Hattem doen er alles aan om mooie en goede uitzendingen te maken. Maar, zoals uit dit artikel blijkt, hebben wij niet alles in de hand. Ook wij balen als we een uitzending hebben voorbereid die niet goed overkomt. Wij zijn op veel fronten afhankelijk van andere partijen, maar blijven ons uiterste best doen om mooie programma’s te maken voor de Hattemers.

Méér weten en hoe zit het met de radio?
Als je meer wilt weten én ook benieuwd bent hoe ons radiosignaal bewerkt wordt, lees dan hier verder.


Frequenties RTV Hattem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in