Oppassen voor teken: nergens meer beten dan in Gelderland

In tien jaar tijd zijn nergens meer meldingen gemaakt van tekenbeten dan in Gelderland. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en Wageningen University & Research.

De afgelopen tien jaar kwamen ruim 80.000 tekenbeetmeldingen binnen op Tekenradar.nl, een netwerk dat in het leven werd geroepen voor onderzoek en voorlichting rond tekenbeten en Lyme. Dat is een ziekte die door teken wordt veroorzaakt.

Na Gelderland kwamen de meeste meldingen uit Noord-Brabant en Noord-Holland. Gemeten naar het aantal inwoners is de kans dat je wordt gebeten door een teek alleen in Drenthe nog iets groter dan in onze provincie. In Zuid-Holland loop je het minste risico.

2 tot 3 procent kans op Lyme
Uit de data van Tekenradar.nl blijkt dat juni en juli goed zijn voor de helft van alle tekenbeten in het jaar. Volwassenen worden iets vaker in het been gebeten, kinderen juist op het hoofd of in de nek. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet, is volgens het RIVM gemiddeld twee tot drie procent. Als je de teek snel binnen enkele uren na de beet verwijdert, halveert de kans. De meeste mensen die Lyme krijgen, herstellen volledig na behandeling met antibiotica. Kijk ook op www.thuisarts.nl/tekenbeet

Nieuw onderzoek
Tekenradar.nl begint vandaag met een nieuw onderzoek, waarbij deelnemers elke week doorgeven of ze gebeten zijn of niet. Het RIVM en de universiteit van Wageningen willen zo nauwkeuriger aangeven wanneer het aantal beten stijgt of daalt.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in