Bekendmaking Dichter van de Noord Veluwe

Op donderdag 2 februari 2023 om 19:30 uur wordt de Dichter van de Noord Veluwe bekend gemaakt in het KEKhuis in Epe. Het is voor het eerst dat er een dichter van deze regio wordt uitgeroepen. De gedichten mochten in het regionale dialect of in het Nederlands geschreven zijn. Het uitroepen van de Dichter van de Noord Veluwe is onderdeel van het project ‘Ik Taal met jou’. De prijs voor de Dichter van de Noord Veluwe bestaat, naast eeuwige roem, uit enkele dichtbundels.

Een moeilijke taak
In een samenwerkingsproject van Cultuurplein en de Bibliotheek Noord Veluwe is de afgelopen weken bekendheid gegeven aan deze wedstrijd voor dichters. Nadat de inzendingen ontvangen waren, restte er een moeilijke taak voor de jury. Deze vakkundige jury, bestaande uit Marieke Kanis van de Bibliotheek Noord Veluwe, Cor Rorije van de Dialectgroep, journalist & schrijver Dennis Dekker en Gerard Regeer namens de Stichting Kunsthuis KEK, heeft een keuze kunnen maken uit de inzendingen.

Expositie van werken
In het KEKhuis is ook een expositie te zien, die te maken heeft met het dialect. Kunstenaars op de Noord Veluwe benaderd met de vraag om een aspect uit het dialect te verbeelden. De kunstwerken die zijn gemaakt rondom taal en samen met de gedichten in de maand februari te zien in het KEKhuis. In maart en april hangt deze tentoonstelling in de Heerd in Heerde. Daarna in de vestigingen van de bibliotheken op de Noord Veluwe. Ook zijn dan enkele bijzondere grafische werken over dialect van Albert Rademaker zien. Rademaker heeft hiervoor de Cultuurprijs van de provincie Drenthe ontvangen.

Ik Taal met jou
Het taalproject ‘Ik TAAL met Jou’ is op initiatief van Cultuurplein gestart. Het idee is om taal als communicatiemiddel op verschillende manieren te belichten vanuit de verschillende kunstdisciplines zoals beeldende kunst, poëzie, dans en muziek. Ook zoekt men nog standup comedians en singer-songwriters die in het Nedersaksisch optreden. Verder zijn aangehaakt het koor Doenja, de Bibliotheek Noord Veluwe, het Taalpunt en RTV794. ‘Ik TAAL met jou’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in