Voormalig Moldavische jeugdinternational loopt stage bij vv Hattem

In de periode voor de lock-down eind vorig jaar werden de pupillen van vv Hattem tijdens de trainingen verrast door Engelstalige aanwijzingen.

Onder begeleiding van Pupillenhoofdtrainer Khalid (ex-prof bij FC Metz) zette de 25 jarige jeugdtrainer Andrei Trifan zijn eerste schreden op het trainerspad in Nederland.

Andrei, hoe ben jij in Hattem beland?
“In de zomer zag ik een trainersvacature bij v.v. Hattem waarop ik heb gereageerd. Op dat moment kon ik nog niet naar Nederland komen maar zo is het eerste contact gelegd. Ik ben hier nu een paar weken om kennis te maken met het (jeugd)voetbal in Nederland om te bekijken wat de mogelijkheden voor mij zijn om mijn trainerscarrière hier voort te zetten.

Waarom een trainerscarrière? Je bent nog jong genoeg om zelf te voetballen?
“Helaas heb ik mijn actieve voetbalcarrière 3 jaar geleden moeten beëindigen vanwege een knieblessure. Erg jammer. Voetbal is alles voor mij en het liep tot dan voorspoedig. Ik heb alle nationale jeugdteams van Moldavië doorlopen, van de O16 t/m de O21. Speelde in de hoogste Moldavische divisie en heb zelfs een paar oefenwedstrijden met het nationale team gespeeld. Een grote droom van mij spatte uiteen maar ik heb de knop snel omgezet; ook als trainer is voetbal fantastisch.”

Ben je nu actief als trainer?”
“Ja, ik ben nu jeugdtrainer van de middenbouw bij de Academy van F.C. Zimbru Chisinau in Moldavië. Samen met de opleiding van FC Sheriff Tiraspol dat jullie wellicht kennen van de verrassende uitslagen in de Champions League dit seizoen (1–2 winst tegen Real Madrid),  is toonaangevend in Moldavië.”

Wat zijn je toekomstplannen? ”
“Ik wil mijzelf ontwikkelen als trainer en coach. Nederland is een toonaangevend voetballand waar dat kan. Hier kan ik nieuwe kennis en ervaring opdoen en mijn visie op het opleiden van  jeugdspelers verbreden. Dus ik ben van plan begin 2022 terug te komen om me samen met mijn vrouw te vestigen in Nederland.”

Zien we je dan terug in Hattem?”
“Ik heb de mogelijkheid gehad een paar weken mee te draaien bij v.v. Hattem. Heb een paar jeugdwedstrijden van PEC Zwolle bekeken en ook twee zondagen meegedraaid bij ISR, een voetbalacademie in Zwolle. De omgeving en de voetbalcultuur bevalt me zeer. Het gaat niet zo zeer om de faciliteiten, de naam of het niveau van de vereniging. Het gaat om de mensen, de trainers, de vrijwilligers. Dat maakt of wij ons thuis gaan voelen en of de randvoorwaarden aanwezig zijn om me zelf en de jeugdspelers die ik train verder te ontwikkelen. See you soon!”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in