Insectencursus bij IVN Zwolle

We vinden insecten overal om ons heen, soms mooi, soms lastig, maar over het algemeen heel nuttig. Hoewel alle insecten koudbloedig zijn, zijn ze ‘hotter’ dan ooit.In aantal gaan ze inmiddels enorm achteruit met uiteindelijk desastreuze gevolgen voor onder andere mens en vogels. Het is de moeite waard om deze complexe wereld van de ongewervelde zespoters te bestuderen. Reden voor de Zwolse afdelingen van Instituut voor Natuureducatie en omstreken (IVN Zwolle e.o) en Vereniging voor Veldbiologie-KNNV om samen een cursus aan te bieden om de insectenwereld beter te leren kennen.

De cursus bestaat uit 5 lesavonden op vrijdag met aansluitend op zaterdagochtend een excursie in verschillende gebieden in en rond Zwolle. Voorkennis is niet nodig.

De start is op vrijdag 20 april met een algemene inleiding. Vervolgens komen op vier volgende vrijdagavonden en zaterdagochtenden verschillende groepen insecten aan bod: vlinders, libellen, zweefvliegen. Ook leer je in de cursus het belang van inventariseren van bepaalde soorten en het belang van insecten voor onze leefomgeving.

Der theorieavonden zijn van 20 tot 22 uur in Wijkcentrum De Weijenbelt in Berkum. Excursies op geschikte plekken in of nabij Zwolle. Het is mogelijk dat vanwege slecht weer een excursie wordt verplaatst.

Kosten: 40 euro voor niet-leden, 25 euro voor leden KNNV en/of IVN

Wil je meer weten over deze cursus? Alfred van der Burgh, coördinator Insecten Werkgroep Zwolle (IVN/KNNV) kan je alles vertellen, tel. 06-51414548 of mailinsecten@ivnzwolle.nl

Programma
Vr 20 april: Inleiding in de insectenwereld: Alfred van der Burgh
Za 21 april: Op zoek naar insecten in het Westerveldse Bos
Vr 27 april:Kleine beestjes, grote gevolgen: Inge de Groot. Monitoren van insecten
Za 28 april: op zoek naar relaties tussen mens en insect bij een glastuinbouwbedrijf
Vr 1 juni: Zweefvliegen: Ruben Winter
Za 2 juni: Op zoek naar Zweefvliegen in het Engelse Werk
Vr 15 juni: 21-23 uur(!): Nachtvlinders: Wim Bakker
Aansluitend: Op zoek naar nachtvlinders met een felle lamp en een wit laken
Vr 29 juni: Libellen en juffers: Ruben Winter
Za 30 juni: Op zoek naar libellen en juffers bij Zalné/Emmertochtsloot