Traditiegetrouw wordt er elk jaar rond oud en nieuw op de Molenbelt gebakken. Teo Visser is de zoveelste generatie die voor dag en dauw op oudjaarsdag opstaat om verse oliebollen en appelflappen te bakken. Dit jaar is dat op 29 en 30 december.
Wanneer is de traditie begonnen?
‘Volgens de mondelinge overlevering bakte opa Ap Visser in 1936 al oliebollen. Maar het kan ook zijn toen Hendricus Visser in 1860 op de Molenbelt de bakkerij begon. Mijn vader zei altijd: “Er moet een kern van waarheid in zitten, de rest is opsmuk.” Wij gaan er vanuit dat het 1936 is.’
Heeft het recept ook ‘een waarheid’?
‘Hahaha… Het is nog steeds hetzelfde recept als van toen. Al is het mee het graf in gegaan na mijn vaders overlijden, toch bakken we nog steeds zoals hij en mijn opa het deden. Je vraagt je wel eens af waarom oliebollen zo enorm verschillen van smaak. Wij bakken met goede kwaliteitsmeel, maar zonder melk en bier. Dat laatste drinken we liever gewoon op.
Veel mensen bakken met (ijs)lepels, wij met de hand. Dat geeft ook een andere structuur. Er kwam een keer een culinair journalist langs en volgens hem zorgde dat ook voor een verschil. Wij gooien ze met de hand erin en daardoor bakken ze eerder dicht en rond. Je hebt er minder slierten aan.’
Hoeveel oliebollen worden er gebakken?
‘We bakken enkele duizenden. Voor de Hattemers, maar ook voor sportverenigingen (o.a. Hatto-Heim) en de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle. De kerk verkoopt oliebollen voor zeven doelen, waaronder voor Moldavië waar veel Oekraïeners opgevangen worden.’
Je zegt ‘we’?
‘Ja, we doen het met een groep van ongeveer 12 mensen. Voor het huis staat een tent en achter het huis, onder de molen. Vroeger deden we het in de bakkerij. Daar is later restaurant Bij de molen gekomen (die nu dicht is). De bakkerij sloot in 1970 toen de eerste supermarkt in Hattem kwam. Op dat moment waren er 12 bakkerijen in Hattem.
We starten rond een uur of vier met de voorbereiding. Mijn vader begon al voor 12 uur ’s nachts, maar dat wordt te gek. We willen ook zelf iets aan oud en nieuw hebben en bovendien, we hebben allemaal daarnaast nog ons werk.’
Maar als het zo arbeidsintensief is, waarom dan nog elk jaar bakken?
‘Het is niet alleen traditie, maar we hebben het huis van onze ouders geërfd. Oliebollen én de ouderwetse appelflappen bakken, dat hoort daarbij. En natuurlijk vinden we het ook leuk om te doen. Voor zo lang het nog kan hè. Alles wordt duurder en je wilt het wel betaalbaar houden. Mijn moeder zei altijd “Ook een gezin moet oliebollen kunnen kopen”. Maar het lukt nog steeds, dus straks staan we er weer!’