Andreascantorij zet de toon voor kerst

HATTEM – Het is vrijdag 23 december. Om acht uur stromen de eerste bezoekers binnen in de Hattemse Grote kerk waar een half uur later de Andreascantorij een Festival of Lessons and Carols verzorgt. Met lezingen uit het kerstevangelie, vertolkingen van bekende en minder bekende kerstmuziek en samenzang zet het Hattemse koor de toon voor de komende kerstdagen. De aanwezigen reageren na afloop enthousiast op deze muzikale avond.

Volle kerk
De vroegkomers blijken gelijk te hebben; om half negen is er geen stoel met uitzicht op het koor meer over in de Andreaskerk. Nadat de klok van de Hattemse kerk half negen slaat, klinkt vanuit het koor een damesstem met de tonen van :”Once in Royal David’s City.” Het volgende couplet is voor de hele cantorij die er voortschrijdend zijn entree mee maakt naar de uiteindelijke plek voor het koor. De daaropvolgende coupletten worden enthousiast meegezongen door de aanwezigen.

Verrassend programma
Het vervolg van de avond verloopt volgens de al zo’n 150 jaar oude Engelse traditie. Maar daarmee is de inhoud van het Festival absoluut niet voorspelbaar. De uitvoering van  “O Magnum Mysterium” van de hedendaagse componist Morten Lauridsen maakt bijvoorbeeld grote indruk op de aanwezigen. Het koor weet de door de componist aangebrachte dynamiek zo te vertolken dat de toehoorders meegenomen worden in de mysterieuze toonzetting van het koorstuk. Men kan een speld horen vallen.
Een bewerking van het Spaanse sterk ritmische kerstliedje “Riu Riu Chiu” wekt een totaal andere stemming op, zodat het al met al een afwisselende avond wordt.

Foto Martijn Hospers

Oecumenisch tintje
De muzikale bijdragen worden onderbroken door negen lezingen uit delen van het oude en nieuwe testament. Almatine Leene, predikant van de Open Poort, Wim Hortensius, voorganger in de Protestantse Wijkgemeente de Rank en Gerard Libert van de Katholieke Parochie Hattem verzorgen deze, zodat de bijeenkomst meteen ook een oecumenisch tintje krijgt.

De finale
Muzikanten, koor en aanwezigen sluiten de avond af met “Hark the Herald Angels Sing”. Organist Harm Jansen, trompettist Thoby Liefers, de cantorij en de bezoekers halen nog één keer alles uit de kast in het besef dat dit het laatste nummer van een volgens velen prachtige  avond is. Dirigent Herman Weelink weet het geheel in goede banen te leiden zodat de finale van de avond een waardige afsluiting is van een overtuigend klinkend Festival of Lessons and Carols.

Jongeren gezocht
Op 4 mei is het Hattemse Koor opnieuw te horen, na afloop van de dodenherdenking op de Markt. Dan staat een uitvoering van het Requien van Campra op het programma. Hoewel de Andreascantorij goed op sterkte is, nodigen dirigent en bestuur vooral Hattemse jongeren uit om mee te zingen met deze uitvoering. “Dodenherdenking moet iets blijven dat voor alle generaties belangrijk is”, aldus een van de bestuursleden, “Dus voor deze gelegenheid vinden we het leuk als er jongeren mee gaan doen.”

Muzikale uitdaging
“Het Requiem van Campra dat we 4 mei uitvoeren is bepaald geen neerslachtig en saai stuk, integendeel! Het zit vol dynamiek en zelfs vrolijke, troostrijke elementen.”, benadrukt dirigent Herman Weelink. Hij vervolgt:”Het is absoluut geen popmuziek, maar ik daag jongeren graag uit om kennis te nemen van deze stijl van muziekmaken. Wie weet, gaat er een wereld voor je open en smaakt het naar meer.”
Jongeren die aan dit project mee willen doen of die eerst meer informatie willen, kunnen contact opnemen met de cantorij via de gegevens op de website van de Andreascantorij.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in