Honing slingeren en waskaarsen maken bij Vrieze’s Erfgoed

WAPENVELD – Imker Paul Docter gaat zaterdag 31 augustus honing slingeren en heidehoning kolben terwijl kinderen dan kaarsen kunnen dompelen. Voor Docter is het dan eigenlijk de oogstdag van het seizoen en daar kan iedereen van 10.00 tot 15.00 uur van komen meegenieten bij het bezoekerscentrum van Vrieze’s Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld.

Het honing slingeren gebeurt in de werkschuur op enige afstand van de bijenstal om zo ongestoord te kunnen werken. In een soort centrifuge wordt de bloemenhoning uit de raat gezwiept. Wie dan zelf wat van deze lekkernij mee wil nemen, kan een potje honing aftappen. Iets dat vooral kinderen heel leuk vinden. ‘De getapte honing moet wel contant afgerekend worden, een pinapparaat is er helaas niet in de bijenstal’,  aldus Paul Docter.

De raten met heidehoning moeten eerst handmatig ontzegeld worden en de volgende handeling is het kolben. Heidehoning is taaier en met het kolben wordt er er eigenlijk in elke cel van de honingraat geroerd om deze vloeibaar te maken. Pas daarna kan de honing geslingerd worden. Heel bijzonder is ook dat de bijenvolken die de heidehoning winnen ondergebracht zijn in door Docter zelf gevlochten korven van roggestro. Dat biedt ook de mogelijkheid om de delicatesse raathoning uit de korf aan te bieden. Na het slingeren van de honing blijven de raten over en dat is de grondstof voor bijenwas. Kinderen kunnen in de bijenstal uit de gesmolten was zelf kaarsen dompelen.

Molen de Vlijt is die dag ook in bedrijf en er is dan ook volop pannenkoekenmeel en kruidkoekmix verkrijgbaar. Op de zolder van de molenboerderij is de foto-expositie te zien over 40 jaar molen de Vlijt. EETIT zorgt voor lekkere koek bij de koffie, een tosti met geitenkaas, walnoot en honing en Molensteentjes, mini-pannenkoeken met banaan, bosbes, walnoot en natuurlijk het lekkere product honing uit de bijenstal op het eigen erf. Voor meer informatie over Vrieze’s Erfgoed zie www.vriezeserfgoed.nl.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in