‘Iedereen wil veilig Europa, maar niet iedereen wil ruimte voor Defensie’

Om Defensie duidelijk te maken dat afsluiting van natuurgebied om er met (zware) explosieven te oefenen absoluut niet kan, hebben actiegroep Explosievrij Heerde en Dorpsraad Wapenveld zich verenigd. Op 22 juli schreef RTV Hattem hierover.
Bart Veen reageerde op Instagram:‘Ik ben erg benieuwd of er iemand een alternatief aanbied. Iedereen wil een veilig Europa en Nederland, maar een kleine groep wil Defensie niet de ruimte geven om te oefenen.’

We hebben met Bart gebeld en vroegen om een reactie. ‘Ik begrijp dat Defensie ruimte nodig heeft dat ten koste gaat van de openbare ruimte en waar anderen last van hebben. Waar ik persoonlijk moeite mee heb, is dat we altijd direct iets níet willen. We willen een veilig Europa en daarvoor moeten we iets doen.’

Keuzes
‘Wat je een beetje in de media ziet, is dat de stille meerderheid zich stil houdt. Er zijn mensen met zorgen over het natuurgebied. En er zijn ook veel mensen die begrijpen dat het nodig is, dat we keuzes maken.
Veel mensen lezen het nieuws. Een kleinere groep komt in de media, omdat ze protesteren. De anderen zijn gelaten of begrijpen dat Defensie ruimte nodig heeft om te oefenen en dat er problemen kunnen komen als je een natuurgebied moet opgeven. De reactie van “ga maar naar Groningen”, dat werkt niet. Dan verschuif je de problemen.’

‘Onze veiligheid is niet vanzelfsprekend. Gelukkig is het relatief veilig, maar daar moeten we met z’n allen wel iets voor doen.’

Nuance
De nieuwe Stichting Explosievrije Kop van de Veluwe i.o. wil de bevolking mobiliseren om een petitie te ondertekenen en vervolgens om begin september in actie te komen als Defensie in Wapenveld een voorlichtingsbijeenkomst geeft. Ga jij?

‘Ik ben geïnteresseerd wat in de regio plaatsvindt. Ik vind metzelf niet een activist. In dit soort situaties wil ik op een genuanceerde manier iets brengen. Ik geloof in de nuance. Ik ga niet extreem de ene kant op en niet extreem de andere kant op.
In het stuk komt niemand met een alternatief. Daar komt mijn reactie vandaan.’

 

3 REACTIES

  1. Zeer jammer dat de heer Veen geen contact heeft opgenomen met de actiegroep om in overleg te treden. Ook de actiegroep is van de nuance en zeker niet extreem een bepaalde kant op.
    De actiegroep is altijd bereid om met mensen in gesprek te gaan, ook hoe ze aankijken tegen alternatieven.
    De actiegroep is zeker niet tegen defensie en haar activiteiten. Op dit moment zijn we al buren met defensie en wordt de huidige overlast ook geaccepteerd.
    De buren willen nu flink uitbreiden, hierdoor een waardevol gebied gaan afsluiten en nog meer geluidsoverlast en trillinghinder veroorzaken. Deze uitbreiding met overlast is dusdanig groot dat er niet meer gesproken kan worden van een fair share en een acceptabele situatie.

    De actiegroep roept juist op een ieder op 4 september naar de informatiebijeenkomst te komen om zichzelf te informeren. De ervaring van de actiegroep is juist dat als de mensen de daadwerkelijke impact zien, ze aangeven dat dit wel iets teveel van het goede is.

    De activiteiten die defensie wenst zijn niet alleen het afsluiten van een bos, maar zijn:
    – uitbreiding huidige ASK
    – op ASK schieten met 120 mm Mortieren
    – gehele gebied gebruiken voor helikopters (dus ook chinooks)
    – op Wezeperheide een helikopterlandplaats, dus uiteraard ook met lage aanvliegroute
    – over heerde en Wapenveld en deel Hattem een corridor voor Cargodrones
    – springterrein in Zwolse Bos. Hier zullen ze tanks en bunkers opblazen met behulp van explosieven. Dit geeft al snel een geluid van boven de 120 db. De WHO geeft een geluidsnorm aan van 45 Db(A). Hierboven hebben de mensen onherstelbare schade. Elke 3 Db(A) verhoging is al een verdubbeling van het geluid. 120 Db(A) Is dus onacceptabel hoog.

    Daarnaast enkele effecten die ook voor Hattem zullen optreden:
    – geluidhinder en trillinghinder (meer dan dat we van vroeger kennen
    – woningbouw op slot? Er worden stikstofactiviteiten uitgevoerd in een stikstofgevoelig gebied dat al overbelast is. Elke uitbreiding moet getoetst worden of er geen verslechtering is van de stikstof op een gebied. Als de activiteiten hier plaatsvinden zal eerst de overbelaste situatie op moeten houden (wat niet zal gebeuren want defensie zit in het gebied).
    – afsluiting van stedelijk uitloopgebied van o.a
    Hattem maar ook Zwolle. Hierdoor zal de druk in de bossen van Hattem extreem toenemen.

    Zijn er alternatieven. Zeker! Het risico van het aanwijzen van een andere locatie is dat er dan direct argumenten komen waarom die dan eventueel niet geschikt is. Zo geeft de actiegroep nu argumenten aan waarom de huidige uitbreidingen niet geschikt zijn in Heerde en Wapenveld.

    Defensie heeft diverse terreinen waarvan ook een deel niet gebruikt wordt of zelfs terug gegeven aan de natuur. Op dit moment worden al deze terreinen niet beoordeeld op geschiktheid. Ook is niet gekeken naar een slimme herinrichting van bestaande terreinen om hiermee bepaalde activiteiten slim op een locatie samen uit te voeren.
    – activiteiten uitvoeren op Vlieland
    – nieuwe polder voor defensieactiviteiten
    – buitenland
    – Zeeland
    – enz enz

  2. Het hele idee van het plan MER ruimte voor defensie, is dat er meerdere alternatieven zijn. Die ruimte wordt op diverse plekken onderzocht waaronder Wapenveld.
    We bieden in de kop van de veluwe al veel ruimte en geven aan (naast alle andere verzoeken op en rondom het ASK) dit explosieven terrein niet te zien zitten.

    Er zijn naast Wapenveld 6 alternatieven die ook geschikt zouden zijn. De vraag is niet of het er komt maar waar het komt. Ik denk dat er voor het explosieven terrein echt gezocht mag worden buiten de Veluwe. Hier gebeurd al meer dan genoeg aan defensie activiteiten (welke overigens door alleen al de groei van Defensie meer gaan worden dan nu).

  3. Waarom idd niet elders. Bij Europoort is een zee van ruimte en behoeft er geen kwetsbare natuur nog meer belast te worden. De oorlogsmachine moet aangezwengeld worden blijkbaar..

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in