Doortrappen in de Kerkstraat

De bebording is nog niet aangepast. Prullenbakken zijn omringd door geparkeerde fietsen en de fietsers zelf rijden door alsof het nog lang geen 20 juli is geweest. Update 27 juli : de gemeente Hattem reageert.Vanaf die datum is het namelijk niet toegestaan om tussen 12 en 17 uur te fietsen, brommen of te snorren op de Markt en in de Hattemse Kerk- en Kruisstraat. De maatregel lijkt vooralsnog geen succes.

Rustig maar rechtstreeks
‘Vooral met elektrische fietsen en fatbikes wordt vaak snel gefietst. Dit is gevaarlijk in de drukke binnenstad in de zomer’, zo motiveerde de gemeente haar besluit. Het is dinsdagmiddag 24 juli als RTV Hattem een kijkje neemt in de Kerkstraat om te zien of de door de gemeente Hattem aangekondigde maatregelen effect sorteren. Dat blijkt niet het geval, de meeste fietsers peddelen rustig maar rechtstreeks naar hun bestemming. Een enkeling heeft de fiets aan de hand.

Geen bord te zien
Als we een net afstappende stadsbezoeker vragen of hij bekend is met de maatregel, antwoordt hij: ‘Jazeker wel, maar ik zie het verder nergens vermeld op een bord of zo. Bovendien fiets ik heel rustig en mocht het echt té druk worden, dan stap ik heus wel af om verder te lopen.’

Afvalbak met hindernissen

Afvalbak met hindernissen
Twee wandelaars willen hun afval kwijt in een van de vuilnisbakken. Met veel gemopper zetten ze de fietsen opzij die om de bak geparkeerd staan. Met witte strepen is om de prullenbak een vak gemarkeerd. Iets dat veel fietsers blijkbaar opvatten als een parkeerplek. Of zou het nu juist níet de bedoeling zijn om daar de fiets te stallen?

Stallingen
Bij het besluit publiceerde de gemeente een handig kaartje met daarop de stallingen. In de meeste gevallen zijn deze voorzien van zogenaamde nietjes, waardoor ook de wat groter uitgevallen fiets een stabiel plekje vindt. In de Derde Walsteeg, een van de stallingslocaties is ongeveer één op de drie stallingen bezet. De meeste fietsers plaatsen hun rijwiel in de Kerkstraat, dwars op een winkelmuur. Blijkbaar geven de meeste wielrijders er de voorkeur aan om kort daar te parkeren waar ze moeten zijn.

Reactie gemeente
Een woordvoerder van de gemeente reageert als volgt: ‘Helaas wordt er nog veel gefietst in de Kerkstraat, dat vinden we erg jammer. Deels komt dit omdat de bebording nog niet is geplaatst. Deze plaatsing heeft vertraging opgelopen. De borden worden begin volgende week geplaatst. Anderzijds vraagt het ook om gewenning bij de mensen. Men heeft altijd mogen fietsen in de Kerkstraat, we kunnen dan ook niet verwachten dat het van de een op de andere dag niet meer gebeurt.

De witte strepen op het wegdek zijn de vakken waarin we het fietsparkeren willen stimuleren, zodat fietsen niet meer door de hele Kerkstraat staan. Daar worden ook borden bij geplaatst. Voor de fietsparkeerplekken is gekozen voor plekken waar eerder ook al veel fietsen werden neergezet.

We moeten ook niet vergeten dat we in een pilotfase zitten. Aan het einde van de pilot gaan we evalueren en kijken we naar verbeterpunten. Mochten we deze maatregelen definitief gaan instellen, dan worden er definitieve parkeerplekken gerealiseerd met goede bebording. Dan kijken we ook naar betere bereikbaarheid van de prullenbak op de foto.’

Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in