Laden met MagSafe of USB-C? Maakt het uit?

Vanaf 28 december 2024 moeten alle nieuwe elektrische oplaadbare apparaten in Europa dezelfde aansluiting hebben: USB-C. Onder meer Apple wacht niet tot de Europese Commissie het bedrijf tot een overstap op deze laders maant, maar heeft zelf al de overstap gemaakt naar USB-C. Daarnaast kun je ook nog steeds met MagSafe opladen. Maakt dat eigenlijk een verschil?

Wat is MagSafe opladen?
MagSafe is de oplaadtechnologie van Apple. Eerst werd deze technologie alleen beschikbaar gemaakt voor MacBooks, en later ook voor de iPhone 12. De naam komt van een samentrekking tussen ‘magneten’ en ‘veilig opladen’. De magneet zorgt ervoor dat de oplaadkabel altijd op zijn plaats blijft. Concreet hoefde je daardoor niet bang te zijn dat je je apparaat van tafel laat vallen, als je achter een snoer blijft hangen. Dan wrikt de magneet zich namelijk los.

Naast de veiligheid is een MagSafe oplader ook relatief snel met opladen. Bovendien is het een handige manier om je telefoon te kunnen gebruiken, terwijl je aan het laden bent. Met USB-C is dat toch lastiger, omdat je je telefoon dan niet aan de onderkant kunt vasthouden.

USB-C opladen
USB-C ken je ongetwijfeld al van vele andere apparaten. Verschillende fabrikanten gebruiken de techniek al. Het is een platte stekker die je in je iPhone stopt. Deze veelzijdige poort kan, in tegenstelling tot MagSafe, ook data versturen en ontvangen. Daarnaast werkt ook audio- en video-uitvoer met deze poort. De meeste moderne smartphones, laptops en andere apparaten zijn uitgerust met USB-C voor opladen en gegevensoverdracht.

Uit tests blijkt dat opladen via een USB-C kabel twee keer sneller gaat dan met MagSafe. Wil je dus snel laden, dan kun je het beste een USB-C kabel gebruiken. Heb je wat meer geduld en ga je voor comfort, dan kun je voor een MagSafe oplader kiezen.

Wat is de beste keus?
Wanneer je een MagSafe oplader of een USB-C oplader gebruikt, ligt aan wat je wilt doen. Het voordeel van USB-C is dat je die waarschijnlijk al in huis hebt. Met MagSafe kun je daarentegen veel meer dan alleen opladen: tegenwoordig zijn accessoires die je door middel van de MagSafe aan je telefoon kan bevestigen. Bijvoorbeeld portemonnees en standaards bestaan allemaal in een MagSafe variant.
En een MagSafe oplader heeft natuurlijk als voordeel dat je je iPhone of MacBook niet van tafel trekt als je een keer achter de kabel blijft hangen. En geloof ons, dat gebeurt vaker dan je zou denken.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in