Wel of geen Aldi of Lidl in Hattem?

B&W wil niet meewerken aan de komst van een Aldi aan de Nieuweweg. Een advies daarover wordt door het college van Burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad gestuurd.

Op dit moment voeren CU, CDA en PvdA coalitie-onderhandelingen. Over een 3e supermarkt in Hattem wordt door deze partijen verschillend gedacht.

In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie staat. “De ontwikkelingen van ’t Veen biedt ook ruimte voor de vestiging van een 3e (discount) supermarkt.”

Lidl heeft plannen om een filiaal te openen aan de Populierenlaan, maar de Provincie heeft besloten dat er géén 3e supermarkt mag komen op ’t Veen. Voordat een 3e supermarkt zich daar kan vestigen, moet de Provincie eerst haar besluit herroepen.

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat niets over een 3e supermarkt. Alleen het programma van PvdA biedt ruimte aan een Aldi, want daarin staat: “Wij wachten in Hattem ook al jaren op een discount-supermarkt.”

De voornaamste reden van B&W om om niet mee te werken aan een discounter aan de Nieuweweg is de parkeerdruk die daardoor ontstaat op het parkeerterrein De Bleek. Daarmee lijkt B&W te kiezen voor de toerist en niet voor de eigen inwoners van Hattem, die duidelijk behoefte hebben aan een discount-supermarkt. Dat kan óf een Lidl óf een Aldi zijn.

Door zowel het advies van B&W aan de gemeenteraad als de uitspraak van de Provincie, is het niet te verwachten dat er een 3e supermarkt komt in Hattem.

Voor de toeristen is er trouwens wel alternatieve parkeerruimte bij de Haven. Maar toeristen die Hattem bezoeken -en gebruik maken van een routeplanner- worden niet door alle systemen verwezen naar deze parkeerplaats, omdat die niet is aangemeld. Als de gemeente Hattem de parkeerplaats bij de Haven aanmeldt bij de routeplanners, kunnen toeristen dáár parkeren. En dan is er ruimte voor de klanten van de Aldi om op De Bleek te parkeren.

Naast feiten bevat dit artikel de mening van de redactie RTV Hattem