Meesterbakker Jan Spannenberg op Molendag

Zaterdag 11 mei tijdens Nationale Molendag 2024 heeft molen De Fortuin een bijzondere gast: Jan Spannenberg, finalist van Heel Holland Bakt 2023. Hij is aanwezig van 11.30 uur tot 13.00 uur.

Jan, wat ga je doen tussen 11.30-13.00 uur?
‘Ik ga daar een brood maken uit ons bakboek. Met mede-finalisten Zineb El Moudden en Amel van Citteren-Bettefal heb ik net een boek uitgegeven met allerlei recepten. Het is een boek met Marokkaanse, Algerijnse en Hollands baksels, maar we hebben samen ook typisch eigen dingetjes veranderd door ze te vermengen met andere culturen.
In de molen ga ik een demonstratie geven op de plek waar het graan wordt gemalen.’

Is er meer belangstelling gekomen voor bakken?
‘Ja, ik denk het wel. Ook als je kijkt naar de terrassen in Zwolle bijvoorbeeld. Het product moet goed zijn, met mag wat kosten. Mensen zoeken de tentjes open waar je dat kan krijgen. Op de menukaarten lees je steeds vaker ‘we bakken en koken lokaal’.’

Worden we ons bewuster van wat we er in stoppen?
‘Ik wel. Ik bak hoofdzakelijk met lokale en biologische producten. Thuis besteden we aandacht aan goede eerlijke producten zonder gif.’

‘Ik hou van het maken van klassieke baksels’, schrijf je op je website. Wat zijn klassieke baksels?
‘De echte ouderwetse klassiekers. Als ik in Wenen loop en ik zie de Sachertorte dan gaat mijn hart open. Het heeft een verhaal. In 1832 is de eerste torte gemaakt door Sacher. Dat is toch prachtig. In mijn bakboek staat het recept van de Linzer Torte, een van de oudste taarten van de wereld, vernoemd naar de stad Linz. Zo’n oude taart uit 1653 en die doet het nog steeds…’

De vergeten groentes, de vergeten baksels?
Niet echt. Ze zijn er, al zou je dat niet denken als je internet aanzet. Daar zie je moderne strakke taartjes. Daar is niks aan, met alle respect. Er wordt teveel aan gesleuteld. Men heeft iets nodig om het mooi te maken, kleurstof of gelatine bijvoorbeeld. Ik probeer puur bezig te zijn.
Veel mensen zijn zich geeneens bewust van wat ze opeten. Als ik daar iets aan kan veranderen door bij mezelf te beginnen…’

‘Meesterbakkers’ is een knipoog naar de drie bakkers, Jan, Zineb en Amel, die als trio schitterden in de finale van Heel Holland Bakt. Stuk voor stuk mochten zij het ‘meesterbakker’-speldje op hun schort dragen, uitgereikt door Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven.

Heeft Heel Holland Bakt jouw leven veranderd?
‘Ik ben heel nuchter. Er is veel veranderd. Nu je me belt, ben ik aan het tegelen, maar dat gebeurt niet veel meer. Ik ben veel aan het bakken. Demonstraties, workshops, ik ga gastlessen geven op scholen. Hartstikke mooi vind ik dat.’
Het wordt nu meer werk. Verandert dat je plezier in bakken?
‘Nee hoor. Bakken vind ik nog steeds ontspannen.’

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in