‘Earth hour Hattem mislukt’

Op zaterdagavond 23 maart, tussen 20.30-21.30 uur, was het Earth hour. Het Wereld Natuur Fonds en Powered by Hattem hadden opgeroepen om een uur lang zoveel mogelijk het licht uit te doen en bewust te worden van hoe het met onze (enige) aarde is gesteld. Het resultaat was teleurstellend, aldus de organisatie.
‘Gelukkig worden niet alle openbare wegen en parkeerplaatsen in Hattem verlicht. Maar in of op winkels, bedrijven en industrieterreinen is vaak onbewuste en overbodige verlichting aanwezig. En Earth hour? We hebben nauwelijks ‘niet verlichte’ woningen gezien. Earth hour 2024 in Hattem is mislukt.’

Powered by Hattem organiseerde een fietstocht om Earth hour extra aandacht te geven. Inwoners van Hattem werd gevraagd naar voorbeelden en die bepaalden de route.
Het startsein kwam van stadgenoot en Noord Veluwse Dichter van 2024, Martien Diepenbroek. Hij las zijn speciaal voor Earth hour gemaakte gedicht voor. Daarna startte de fietstocht die inzicht gaf in (overbodige) verlichting in Hattem.

Grote verschillen
Soms vol verbazing werden tijdens de fietstocht vraagtekens gezet bij het verschil in verlichting van de parkeerplaatsen bij de Haven en op de Bleek, en het goede gebruik en/of soms ontbreken van verlichting waarbij rekening wordt gehouden de dieren. ‘Ruim 60% van de levende wezens leeft in de nacht en kan last hebben van kunstmatige verlichting.’ Voor de deelnemers was het onduidelijk waarom er nog steeds lampen in lantarenpalen branden op de al jaren gesloten parkeerplaats bij de Watermulder.

De fietstocht sloot na ruim een uur af bij één van de, volgens de inzenders, meest overbelichte plekken van Hattem, de volledig afgesloten parkeerplaats van Albert Heijn. Vanaf ruim 4 kilometer hoogte is dit een herkenbaar lichtbaken voor piloten.

Nieuw beleidsplan openbare verlichting
Wethouder Tjitske Siderius fietste mee en gaf aan dat er een nieuw beleidsplan openbare verlichting voor Hattem wordt opgesteld. Het oude plan uit 2012 voldoet niet meer. Gewapend met nieuwe inzichten en informatie en hopende op een veilige fietstocht op een fiets met goede verlichting, ging iedereen weer naar huis.

Foto: Powered by Hattem

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in