De liefde van de mens gaat door de maag

RVT Hattem ontvangt veel persberichten. Zo kwamen wij in contact met Zoethout, op de hoek van de Waag/Stadslaan. Bij Zoethout kunnen Hattemers elke dinsdag eten. Dinsdag, 23 januari, at RTV Hattem mee.

Voorafgaand aan het eten bereidden de koks in de keuken de maaltijd voor met de ingrediënten die Gerjanne Overweg, coördinator van Zoethout, had ingekocht. ‘Elke dinsdag eten we wat anders voor het vaste bedrag van 3 euro p.p. Voor mij is het altijd even rekenen. Mensen laten van tevoren weten of ze komen eten, net zoals je in een restaurant reserveert. Op basis daarvan koop ik kilo’s aardappelen en boerenkool, zoals vandaag, en een flink aantal worsten. De kokers zorgen ervoor dat we om 17.30 uur aan tafel kunnen. (Voor vijfentwintig mensen koken, ga er maar aan staan!) De mensen die voor de maaltijd komen, zitten ruim van tevoren in ons eet-café. Ze komen allemaal voor de gezelligheid.’

En dat begrijpen we. Zoethout is van buiten een heel gewoon gebouw. Ben je eenmaal binnen, dan proef je de warme sfeer van een goedgekozen inrichting. Tijdens het eten zijn alle tafels zijn bezet. Je ziet mensen met elkaar praten, terwijl anderen rustig dooreten. Het geroezemoes en het bestek klinken huiselijk. Er moet niks, er is ruimte voor een grap en een luisterend oor. En men schroomt niet om te laten merken dat het eten lekker is. Wanneer hoor je in een doorsnee restaurant dat andere gasten tevreden zijn?

de charme van Zoethout
Natuurlijk wordt het eten niet uitgeserveerd zoals elders, maar dat is de charme van Zoethout. Je gaat met je bord in de rij staan en als er genoeg is, schuif je voor de tweede keer aan. Bij het toetje komen de pakken op tafel en je vult je eigen dessert-glas. Daarna staan een paar vrijwilligers en vaste gasten op om voor koffie, thee of chocomelk te zorgen.

We zijn een beetje van Zoethout gaan houden. Een heerlijke plek van samen-eten en een goedgevulde maag. Je wordt letterlijk en figuurlijk warm van binnen. Men zegt wel eens ‘de liefde van de mens gaat door de maag’. Vriendelijkheid, zouden we zeggen, dat is Zoethout.
RPM

Lees meer over Zoethout, waar je ook overdag kunt lunchen en koffie kunt drinken met vers gebak. Zoethout heeft ook een cadeauwinkel.
In Zoethout Wapenveld kan men drie avonden in de week eten.

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in