Zwijnen gaan letterlijk dood van de honger: ‘Niks aan de hand’

Door voedselgebrek gaan veel wilde zwijnen op de Veluwe dood. Boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten vindt regelmatig dode zwijnen op stille plekken. Maar er is volgens hem geen reden tot paniek.

Wilde zwijnen op de Veluwe laten zich steeds vaker ook overdag zien omdat ze honger hebben. Bomen droegen dit jaar zeer weinig eikels en beukennootjes en vooral wilde zwijnen zijn hier deze winter de dupe van.

Volgens Theunissen moeten de zwijnen overdag erg hun best doen om aan eten te komen. Bijvoeren is volgens hem geen optie. “Dat mag niet eens, maar je moet het ook niet willen. Dit is de natuur, die moet je gewoon zijn gang laten gaan. Er is niks aan de hand”, zegt hij
tegen het NOS Jeugdjournaal. (tekst gaat verder na de video)

Wie een dood of verzwakt zwijn tegenkomt, moet dan ook vooral geen actie ondernemen. “Als hij nog leeft: weggaan en afstand nemen. Is hij dood, laat hem dan liggen. De natuur ruimt het vanzelf op.”

‘Alleen maar goed’
Het is eigenlijk alleen maar goed dat er veel zwijnen doodgaan, stelt hij. “Het dode dier blijft in de natuur liggen en wordt de komende maanden opgegeten. Kom je over een half jaar terug, is alles weg. Het is een lekker maaltje voor andere dieren en insecten.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in