‘Maatwerk schoenen moeten er mooi uitzien’

Orthopedisch schoeisel. Het zijn twee woorden die voor heel veel mensen gelijk staan aan ‘niet heel mooi maar wel functioneel’. Lobke Wesselink uit Heerde wil daar iets aan doen. De orthopedisch schoentechnicus is onlangs gestart met een eigen bedrijf waarbij drie kernwaardes voorop staan: kennis, creativiteit en efficiëntie. “Ik ben er van overtuigd dat er dan altijd ook modieuze, hippe modellen kunnen ontstaan.”

Het is nog al wat. Je bent ziek of hebt diverse voetoperaties ondergaan en je kunt moeilijk lopen.  En om dat lopen te vergemakkelijken, heb je ook nog eens aangepaste schoenen nodig. Negativiteit op negativiteit. Het zijn de verhalen die Lobke steevast hoort bij haar intakegesprekken. “Heel eerlijk? Ze hebben gelijk, want deze maatwerkschoenen zijn vaak inderdaad niet echt modieus. Daar ligt een markt, vind ik. Het triggert mij iedere dag weer om mensen te helpen met een mooi schoenmodel met daarin alle technische aanpassingen. Ik word er oprecht gelukkig van als dat lukt.”

De afgelopen 17 jaar werkte Lobke bij diverse schoentechnische bedrijven in de regio en weet daardoor precies waar de hulpvraag ligt. Vanaf het prille begin, zag ik dat dit écht iets voor me was. Vooral de techniek en het werken met mensen sprak mij aan” Er volgde verschillende werkgevers en daarnaast de opleiding op de DHTA in Utrecht . “Ik heb er veel voor moeten doen en steeds bijgeleerd. Dat wilde ik graag. Ik kon mijn creativiteit combineren met het brainstormen over de schoentechnische oplossing die het beste past bij iemands gezondheid.”

Spreekuur ziekenhuis
Kortom: Lobke viel als een blok voor het vak. Aanvragen komen soms rechtstreeks binnen van personen die een herhaling van hun orthopedische schoen nodig hebben, vertelt ze. In andere gevallen hebben mensen een doorverwijzing vanuit het ziekenhuis gekregen. “Als orthopedisch schoentechnicus kun je werkzaam zijn in het ziekenhuis. Dit is een combi-spreekuur met de arts, patiënt en de schoentechnicus.  De afgelopen jaren heb ik bij diverse ziekenhuizen, instellingen en tehuizen spreekuur gehouden hierbij vindt ik de dynamiek van het samenwerken met artsen, fysio’s en zorg medewerkers erg waardevol . Nu ik net met mijn eigen bedrijf begonnen ben, en in deze coronatijd liggen die spreekuren stil, maar ik heb er goede hoop op dat ik daar binnenkort wellicht weer mee mag beginnen.”

Orthopedisch schoentechnicus Lobke Wesselink start Foot Care Solutions

Lobke Wesselink -afkomstig uit een ondernemersgezin- heeft altijd de wens gehad om een eigen bedrijf te beginnen. De vraag was dus niet of, maar wel wanneer. Eerder dit jaar nam ze deze stap. “Ik wilde alles volgens mijn eigen manier doen. Met goed gekozen machines en op mijn eigen bedachte, meest efficiënte manier van werken.”
En nu is daar dus haar eigen bedrijf: Foot Care Solutions.

“Toen ik begon in de orthopedie in 2003 waren er niet veel vrouwen werkzaam in deze technische branche, nu komen er steeds meer. Dit zorgt voor een goede mix van persoonlijkheden en ideeën. Stiekem ben ik daarom wel een heel klein beetje trots dat ik zover mocht komen. Ik krijg er altijd energie van als ik iets heb mogen maken waarbij mensen blij en gelukkig het pand verlaten en daarbij ook beter lopen dan voorheen.  Klanten zien dat oplossingen ook mooi kunnen zijn. Het ambachtelijk schoenmaken heeft bij mij een hedendaags tintje gekregen. Goed om te weten: “Foot Care Solutions werkt samen met alle zorgverzekeringen.”

Lobke is eveneens actief als commissielid in een werkgroep van de NBOT, de beroepsvereniging voor Orthopedisch (Schoen)Technologen. Hier zet ik mij samen met andere technici uit het land vrijwillig voor in. We vergaderen online en werken plannen uit.

Trainingen
Verder is haar doel trainingen geven aan anderen uit de orthopedische branche. “Enkele opleidingen die ik volgde zijn er niet meer. In deze ruimte in Heerde heb ik de mogelijkheid om trainingen aan studenten te geven. Uiteraard Coronaproof. Mijn kennis en ervaring doorgeven is ook een belangrijke drijfveer.”

De werkplaats en de paskamer van Foot Care Solutions zijn gevestigd in het bedrijvencentrum aan de Molenweg 26 in Heerde. Er wordt gewerkt op afspraak. Ook voor steunzolen kunt u hier terecht. “Neem gerust eens contact op. Ik zorg voor een passende, modieuze oplossing voor jouw unieke voeten. Mijn idee? “Maatwerk schoenen mogen er, anno 2020  ook mooi uitzien.”

Info: www.footcaresolutions.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in