Boerendag bij Boerderijmuseum

Boerderijmuseum ’de Bovenstreek’, aan de Bovenstraatweg 10a in Oldebroek houdt zaterdag 27 oktober een Boerendag. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan er tal van activiteiten op het programma. Van een boerenbroodmaaltijd tot taxatie van artikelen. Ook zijn er de hele dag leuke activiteiten voor kinderen. Naast de extra Boerendagactiviteiten is het museum ook gewoon geopend en kunnen bovendien de exposities van Rien Poortvliet en de nieuwe wisselexpositie over de geschiedenis van de schaats bekeken worden.

Het Boerderijmuseum heeft alles in het werk gesteld om voor jong en oud een aantrekkelijk programma samen te stellen. Zo kunnen de bezoekers zaterdag 27 oktober oude legervoertuigen bewonderen, maar ook brommers uit oma’s tijd, alsmede oude kinderwagens. Een groep van ongeveer tien dames, verenigd onder de naam Piepende Wielen, komt met kinderwagens uit vervlogen tijden naar het Boerderijmuseum. Ook wordt een aantal oude ambachten getoond, waaronder manden- en korvenvlechten en shows met modelvliegtuigjes en drones.

Boerenbroodmaaltijd
Eén van de onderdelen van de Boerendag is een boerenbroodmaaltijd van 12.00 tot 13.30 uur op de deel van het museum. Elke 25e bezoeker van de Boerendag wordt zaterdagmorgen 27 oktober uitgenodigd om gratis aan te schuiven bij de boerenbroodmaaltijd. Met de boerenbroodmaaltijd gaat het museum terug in de tijd. Met de bediening, maar ook met de producten. De ’boerenlunch’ wordt omlijst met sketches door Dini van der Velde. Naast de boerenbroodmaaltijd zorgt het cateringteam er voor dat de bezoekers van de Boerendag geen honger hoeven te lijden, want ook nu zijn er weer tongstrelende producten als boerenpannenkoeken met en zonder spek.

’Tussen kunst en kitsch’
Tijdens de Boerendag is er in de Schutstal van het Boerderijmuseum een Noordveluwse variant van het populaire tv-programma ’Tussen Kunst en Kitsch’. Bezoekers die artikelen willen laten taxeren mogen gratis naar binnen, maar betalen wel twee euro voor elk te taxeren voorwerp. ”Bij elke taxatie zijn er verrassingen,” zegt taxateur Enno de Boer.
Rein Lotterman, de in Nieuw-Amsterdam geboren Drent, vertelt dat zijn tante in het verleden tekeningen van Vincent van Gogh in de kachel kieperde. Sinds Rein Lotterman eind zeventiger jaren, samen met z’n Staphorster vrouw, naar Nunspeet verhuisde is hij geïnteresseerd in de Veluwse dracht. Rein Lotterman is gespecialiseerd in het taxeren van (boeren)sieraden, waaronder bloedkoralen. ”De dikke rode bloedkoralen zijn geliefd bij de Chinezen. Mede daardoor is de waarde de laatste jaren spectaculair gestegen,” zegt Rein, zelf verwoed verzamelaar van Kamper zilver. Maar ook heeft Lotterman een grote verzameling historische kledingstukken, mutsen, oorhangers, kralen, knipmutsen, kraagjes, rokken en jakken.

Toegangsprijs
Kinderen van 5 tot en met 12 jaar betalen twee euro p.p. en ouderen vier euro p.p.
Bezoekers met een Museumkaart mogen gratis naar binnen.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in