Bruisende museumnacht in Hattem op vrijdag 13 oktober

Lekker dineren, speuren met je zaklamp of voorleessessie met rode oortjes. Het Voerman Stadsmuseum Hattem en het Anton Pieck Museum zorgen voor een bruisende avond tijdens de Hanze Museumnacht op vrijdagavond 13 oktober. De musea zijn dan ’s avonds van 19.00 tot 23.00 uur geopend en er zijn diverse speciale activiteiten.

De Hanze Museumnacht
De Hanze Museumnacht is onderdeel van het evenement 24H Hanze, dat 24 uur lang de unieke gelegenheid biedt om culturele hotspots in Hattem te bezoeken. 24H Hanze is één van de activiteiten die tijdens het Hanzejaar 2023 worden gehouden.

Het voerman Stadsmuseum Hattem
Het Voerman Stadsmuseum Hattem is 13 oktober na de gewone openingstijd van 10.00 tot 17.00 dus ook ’s avonds te bezoeken. Van 19.00 tot 23.00 uur is het museum voor bezoekers toegankelijk en bovendien is het mogelijk ’s avonds in het museum te dineren. Voor meer informatie over dit diner-arrangement en voor het reserveren van zo’n museumdiner kun je terecht op de website van het museum: www.voermanstadsmuseumhattem.nl.

Het Anton Pieck Museum
Het Anton Pieck Museum houdt twee Hanzeactiviteiten die op kinderen zijn gericht. Om 19.00 uur wordt het verhaal Sinbad de Zeeman voorgelezen. Dat is één van de spannende stukken uit de zestien delen van ‘Alle Verhalen van 1001 Nacht’. Kinderen die in pyjama willen komen luisteren zijn welkom.

Speurtocht
Na het voorlezen kunnen de kinderen met een zaklamp in het museum op zoek naar afbeeldingen die Anton Pieck heeft gemaakt in Hanzesteden. Wie een afbeelding vindt verdient een Hanzedukaat en wie alle dukaten heeft gevonden kan een oorkonde krijgen waarmee je een echte ‘Hanzespecialist’ bent. Dit speuren naar Hanze-afbeeldingen en het verzamelen van die dukaten kan ook zaterdag 14 oktober nog.

Rode oortjes
Anton Pieck illustreerde zestien delen van ‘Alle verhalen van 1001 nacht’ over mores en sores in de verre landen waarmee handel werd gedreven. Voor de volwassen deelnemers is er vrijdagavond 13 oktober in het Anton Pieckmuseum uur een voorleessessie van de pikante ongekuiste paragraaf uit ‘Alle verhalen van 1001 nacht’. Deze voorleessessie begint om 21.00 uur. Het kan zijn dat sommige volwassenen, zelfs vandaag de dag, hier nog rode oortjes van krijgen. ‘Alle verhalen van 1001 nacht’ zijn ontstaan in de Perzische, Arabische en Indische verteltradities. De vroegst overgebleven schriftelijke bronnen stammen uit de 14e en 15e eeuw uit Syrië. Bij de verschillende vertalingen werden de verhalen aangepast aan de smaak van de tijd: gekuist of ongekuist.

Foto’s
In het Voerman Stadsmuseum Hattem kun je ’s avonds de collectie bekijken, maar je kunt ook aan tafel aanschuiven voor een diner. Speurtocht door het museum of luisteren met rode oortjes, jong en oud kunnen op avontuur in het Anton Pieck Museum.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in