Nationale KNHS-eventingkampioenschappen in Hattem tijdens Molecaten Ruiterdag

Op vrijdag 4 oktober en 5 oktober worden de Nationale KNHS-eventingkampioenschappen in de klasse L, M en Z verreden op Landgoed Molecaten in Hattem. Ook kan er tijdens de Molcaten Ruiterdag gestart worden in een open wedstrijd voor paarden in de klasse B.

Spectaculair
In deze spectaculaire tak van paardensport rijden de ruiters naast een dressuurproef en springparcours een cross-country parcours. In dit wedstrijdonderdeel gaan de deelnemers in volle galop door het bos, waarbij verschillende natuurlijke hindernissen zoals greppels, boomstammen en waterpartijen overwonnen moeten worden. De start en finish van de cross-country, het meest spectaculaire wedstrijdonderdeel, is  op zaterdag 5 oktober om 9:30 uur.

‘Hattem Playa’
De parcoursbouwers hebben dit jaar 10 nieuwe hinderniscombinaties toegevoegd aan het parcours, waaronder een hindernis op het terrein van het voormalige buitenzwembad De Watermulder, speciaal voor deze editie omgedoopt tot ‘Hattem Playa’.  Ook is de route vernieuwd. Voorzitter Dick Greve: “Op Hattem Playa zijn in totaal zes nieuwe hindernissen gebouwd. Deze zijn indrukwekkend voor zowel toeschouwers als deelnemende ruiters. Er is geen moment bezuinigd op inzet en energie van onze bouwploeg. We zijn de warme steun van de terreineigenaar en Molecaten zeer dankbaar. Het belooft een echt kampioenschapswaardige cross te worden.” In totaal komen ruim 200 eventingcombinaties aan start in de diverse rubrieken, waaronder de Top 30 van Nederland.

Prachtig landgoed
De Molecaten Ruiterdag wordt jaarlijks bezocht door honderden liefhebbers van buitenleven en ruitersport. In verband met veiligheid is het van groot belang dat honden aangelijnd zijn. Op het terrein zijn voor de vele bezoekers diverse punten om iets lekkers te halen. Het evenement is gratis toegankelijk en biedt een mooie en bosrijke wandeltocht van ongeveer drie kilometer over het prachtige landgoed Molecaten.


Wat is eventing?
Tijdens een eventingwedstrijd rijden de combinaties een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry (de “cross”). De resultaten van deze onderdelen bepalen samen de uiteindelijke score in de wedstrijd. De cross is het meest avontuurlijke onderdeel van deze veelzijdige discipline. De cross gaat door weilanden en bossen waarbij natuurlijke hindernissen overwonnen moeten worden. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld vaste hindernissen, wallen, slootjes, greppels en waterhindernissen. De cross wordt op tijd verreden. Te langzaam rijden levert strafpunten op, maar ook te snel rijden wordt bestraft. Bij de cross is het dragen van een veiligheidshelm en bodyprotector verplicht. Voorafgaand en na afloop van de cross vindt er een veterinaire controle plaats.

Kijk ook op www.molecatenruiterdag.nl

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in