Textielmobiel – gratis workshop

Het project Textielmobiel is een breed regionaal kunstproject waarin een stukje uit jouw leven verwerkt wordt een kunstwerk. Het kunstwerk is een mobiel samengesteld uit textiele werkstukken. Daarbij zijn de workshops mobiel en worden georganiseerd in verschillende plaatsen op Noord-Veluwe. Op maandagochtend 3 juni van 9.30-11.30 uur vindt er een gratis workshop plaats bij Zoethout in Hattem.

Alle deelnemers gaan in een workshop van twee uur aan de slag onder leiding van Herma de Ruiter die als zelfstandig textielkunstenaar over de hele wereld workshops geeft. De Ruiter is bekend vanwege haar modulaire textiel vierkanten/blokken. Momenteel geeft ze met veel enthousiasme lessen Textiellab bij Cultuurplein in Heerde en Wapenveld aan een groep vrouwen met gemengde etnische en sociale achtergrond. Als onderdeel van het taalproject Ik TAAL met jou worden verschillende kunstdisciplines aan TAAL verbonden.

Hoe te maken?
‘Je maakt een soort quilt-blokje en hieraan koppelen we een QR code. Van alle blokjes wordt een Veluwe breed textielMobiel gemaakt. Via de link krijgt de bezoeker ย een stukje van het levensverhaal van de maker, van jou dus, te horen. Het kan gaan om iemand uit Elburg die vertelt over een stukje familiegeschiedenis aan de hand van een bijzondere knoop of een vluchteling die een lapje uit een kledingstuk dat tijdens de vlucht gedragen is, verwerkt. Welke verhalen we horen weten we nog niet. Dat maakt het prikkelend en nodigt je uit om kennis te maken met de ander. We gaan ze verzamelen en op een unieke manier vormgeven. Deelnemers werken in een door Herma de Ruiter populair gemaakt quilt-achtig format. Ze lijken deels op elkaar maar zijn toch uniek door de ingebrachte materialen en keuzes. Zo zijn we allemaal mens en is iedereen toch uniek. Dat is tegelijk de kernboodschap van het hele Textielmobiel-project. De expositie van het mobiel met foto’s en filmpjes van het maakproces staan in het najaar op diverse locaties gepland’, aldus de organisatie.

Meer informatie
De workshops werden al georganiseerd in Epe, Heerde, Ermelo, Putten, Elburg. Hattem (3 juni), Oldebroek (6 Juni), Nunspeet (13 juni) en Harderwijk (eind juni) volgen.
Het taalproject Ik TAAL met jou is ontwikkeld vanuit Cultuurplein en onderdeel van het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe. De materialen voor het project worden gesponsord door WonderFil Specialty Threads en Vlieseline. Beeldmateriaal in samenwerking met RTV794. Geef je op via info@cultuurpleinnoordveluwe.nl

foto: Kim J Vermeulen – workshop TextielMobiel

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in