Welke leegstaande panden krijgen in Gelderland een nieuw leven? d’Olde Skoele genomineerd!

De SteenGoed Challenge van de provincie Gelderland, die beeldbepalende leegstaande panden in de provincie aan een nieuwe invulling wil helpen, heeft na een oproep in februari maar liefst 45 inzendingen binnen gekregen. Een mooie oogst, mogelijk gemaakt door enthousiaste en constructieve inwoners, eigenaren en gemeenten. Uit alle inzendingen heeft het expertteam tien beeldbepalende plekken uitgekozen waarvan de gebouweigenaar en de gemeente betrokken willen zijn in het verandertraject. Het zijn locaties met een speciaal verhaal en voor de directe omgeving van bijzondere waarde, waardoor een nieuwe invulling gewenst is.

Lijst genomineerde locaties
Dit zijn de tien genomineerde locaties die doorgaan in de SteenGoed Benutten Challenge:
*Voormalige Politieacademie ‘De Kleiberg,’ Apeldoorn
*Stationsgebouw, Vorden
*Alliander Gebouw, Zutphen
*De Eendracht, Hoorn
*Wenumse Watermolen, Wenum-Wiesel
*Fliegerhorst, Teuge
*Sint Maartenskerk, Tiel
*Oude Dorpshuis, Kekerdom
*Juvenaat Sint Stanislaus, Zevenaar
*d’Olde Skoele, Hattem

Volgende stappen
Deze locaties worden in de komende weken allemaal bezocht om een beter beeld te krijgen van de motivatie om mee te doen aan de Challenge, betrokkenheid van en impact op de omgeving, de bouwkundige staat van het gebouw en mogelijkheden voor verduurzaming. De jury beslist op 16 april op basis daarvan welke drie locaties in de spotlights worden geplaatst. De bekendmaking van die drie locaties is op 19 april tijdens de StartupDelta Summit in Arnhem. Voor deze drie locaties komt een oproep op met goede ideeën voor een nieuwe invulling te komen. Na de zomer zal per locatie het beste idee (of combinatie van ideeën) worden gekozen. Met behulp van een coach zullen deze plannen worden uitgevoerd en wordt er daadwerkelijk leven in leegstand gebracht.

Digitaal forum
Drie panden krijgen via deze Challenge een nieuwe bestemming, en dienen als voorbeeld voor inspiratie. Maar het uiteindelijke doel van deze Challenge is namelijk om leegstand in heel Gelderland aan te pakken. Hoe meer leegstaande panden in aanraking komen met goede nieuwe plannen, hoe beter. Daarom lanceert de provincie – ook op 19 april – een digitaal forum waar leegstaande panden en ideeën voor een nieuwe invulling elkaar kunnen ‘ontmoeten’. Vanuit dit platform zullen on- en offline ontmoetingen worden georganiseerd. De inschrijving voor leegstaande panden sluit dan ook niet nu er een selectie van tien is gemaakt, maar gaat gewoon door. Daarom kan iedereen die alsnog een leegstand pand wil aanmelden, dit doen op www.steengoedbenutten.nl