Feestdagen van NIX

Kerst en Oud & Nieuw komen eraan. Veel volwassenen drinken dan alcohol. Kinderen krijgen dan soms de kans om een glaasje te drinken. Maar ook tijdens het kerstdiner en oudejaarsavond is het normaal dat jongeren niet drinken tot hun 18e jaar.

Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe ga je daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

Tips

    • Een regel is voor kinderen alleen duidelijk als je consequent bent. Maak daarom geen uitzondering tijdens de feestdagen. Want als het tijdens de feestdagen wel mag, waarom dan niet op andere dagen?
    • Geef kinderen liever geen ‘kinderchampagne’. Kinderen leren hierdoor dat champagne bij feestjes en gezelligheid hoort.
    • Ga open in gesprek met elkaar. Vertel bijvoorbeeld hoe jij het zou aanpakken en bespreek lastige situaties met elkaar.
    • Praat met de ouders van vrienden van je kind. Welke afspraak hebben zij met hun kind over alcoholgebruik? Hoe gaan zij om met alcoholgebruik tijdens feestjes? Samen sta je sterker en voorkom je dat jullie tegen elkaar uitgespeeld worden (‘Bij al mijn vrienden mag het thuis wél’).
    • Heeft je kind tóch alcohol gedronken? Bespreek dan hoe het zich de volgende keer wél aan de afspraak kan houden. (lees verder na de video)

Meer tips en voorbeeldfilmpjes vind je op www.helderopvoeden.nl.

Het goede voorbeeld geven
Drink zelf ook met mate en liefst buiten het zicht van kinderen, want kinderen doen volwassenen na (‘Zien drinken, doet drinken’). Wil je als ouder het goede voorbeeld geven en geen of minder alcohol drinken? Doe dan mee aan Dry January en drink 30 dagen geen alcohol. Inschrijven kan op www.ikpas.nl.

Praten met een professional
Wil je een persoonlijk gesprek met een professional over het alcoholgebruik van je kind, van jezelf of van een naaste? Neem dan contact op met Bas Evers: b.evers@tactus.nl van Tactus.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in