De Baronnenlijn in beeld

Woensdag 20 november heeft Onno de Vries voor een uitverkochte zaal zijn boek De  spoorweg Apeldoorn ­– Hattemerbroek 1887-1972 gepresenteerd. De ondertitel van dit boek is De Baronnenlijn in beeld.

Lokale betekenis
De Baronnenlijn was een spoorlijn met een koninklijk tintje, maar ook een gewone railverbinding van lokale betekenis en een belangrijke aan- en afvoerlijn voor de vele plaatselijke industrieën. De auteur, voelt zich persoonlijk met de beschreven regio verbonden, want hij woonde in Epe en zijn vader was stationschef in Apeldoorn. Hij laat in dit boek in woord en beeld zijn licht schijnen over uiteenlopende aspecten van de lijn: Vooral de treinen die er hebben gereden en de grote en kleine bouwwerken die langs het spoor hebben gestaan, maar ook de mensen die als werknemer, reiziger, verlader of bewoner ermee maken hadden, komen aan bod.
In 1972 werd de lijn gesloten en in de jaren daarna opgebroken – anno nu is er behalve een fietspad op een groot deel van het tracé nog maar weinig tastbaars van over.

Modellen
Tijdens de presentatie waren ook vrijwilligers van de Veluwse Modelspoor Club (VMC) uit Epe aanwezig. Zij hadden een aantal treinmodellen meegebracht van treinen die in de loop van de tijd op de Baronnenlijn hebben gereden. Ook hadden zij een klein aantal modelgebouwen meegebracht die de leden van VMC hebben gebouwd naar de originele bouwtekening van de architect uit 1887.

Het boek dat 208 pagina’s telt bevat ruim 295 afbeeldingen voornamelijk in zwart/wit, de foto’s zijn afkomstig van bekende spoorwegfotografen. Het boek is te koop in de boekhandel of te bestellen via de website van de uitgeverij.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in