Vocaal ensemble Cantabile in Argentijnse sferen

Het Vocaal Ensemble Cantabile zingt onder leiding van Hans Tijssen de Misa Criolla van Ramíres. Deze uitvoering is extra bijzonder omdat de mis wordt uitgevoerd door tenor Javier Rodríguez.  Tenor en koor worden begeleid door de – eveneens uit Argentinië overgekomen –  multi-instrumentalisten Daniel Morcos en Fana Martinez.
Dirigent Hans Tijssen heeft ruime ervaring met de uitvoering van deze mis. In de afgelopen 11 jaar gaf hij meerdere uitvoeringen van de Misa Criolla in zowel Nederland als Argentinië. Onlangs was Hans nog met zijn vocale kwartet te gast op het festival Cantapueblo in Mendoza.

De Misa Criolla, het bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel Ramírez, werd gecomponeerd in 1964. Kort daarvoor was Latijn niet langer de enige toegestane taal in de kerk en Ariel Ramírez greep deze gelegenheid aan om één van de meest baanbrekende missen ooit te schrijven. Een Argentijnse mis in de volkstaal (Spaans) en sterk beïnvloed door de volksmuziek van Zuid-Amerika.

De inmiddels zeer beroemde mis is een van opzet Barokke mis doorspekt met Argentijnse ritmes. De naam ‘Criolla’ staat voor de vele culturele invloeden in Argentinië. De Argentijnse ‘Criollos’ zijn een mengeling van vele volkeren, zoals Europeanen, Afrikanen en oorspronkelijke bewoners, een soort “tweede (en meer) generatie immigranten”.

De Mis – hoewel religieuze muziek – heeft veel raakvlakken met wereldmuziek. De bezetting voor koor, percussie, piano, gitaar, Argentijnse quena (Andesfluit), bombo en charango maakt het eerder een werelds werk. De muziek is zeer toegankelijk voor een breed publiek.

De mis is in de jaren 80 beroemd geworden door de (Europese) uitvoeringen van Jose Carreras. Ondanks dat deze uitvoering de mis wereldberoemd maakte, ging de voorkeur van componist Ramírez uit naar een meer oorspronkelijke uitvoering.

Komende uitvoeringen krijgen extra kleur door de deelname van de Argentijnse tenor Rodríguez en zijn begeleiders. Dit geeft de uitvoeringen een heel authentieke klank en sfeer. De stem en uitstraling van Rodríguez zijn zo authentiek en opvallend dat de componist Ramírez hem jarenlang als vaste zanger bij zijn concerten had.

Als opmaat naar de Misa Criolla zingt het koor Zuid-Amerikaanse en Europese adventsmuziek. Maar in dit avondvullende programma is nog meer te horen, want naast de diverse villancicos, kerstliederen van Spaanse en Argentijnse bodem maakt de bezoeker aan het concert ook kennis met de Argentijnse volksmuziek in solo-optredens van de Argentijnen.

In totaal zijn er de komende weken acht concerten waaronder de uitvoering van zaterdag 1 december met Cantabile in de Grote kerk in Hattem.
Meer informatie over de volledige concerttour en voorverkoop van kaarten is te vinden op de website www.huygensmusic.nl.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in