In Kampen is met verbijstering en ongeloof gereageerd op het tragisch overlijden van Maas van den Heuvel (84). Velen herinneren zich de Kampenaar als een man met veel kennis, die bovenal uiterst vriendelijk was. Zo ook Theo Rietkerk (61), de ervaren bestuurder en politicus uit Kampen. Hij heeft er geen woorden voor. Rietkerk koestert de paar uren die hij vorige week vrijdag doorbracht met Maas in een gezellig café in Kampen. “Maas zou nooit iemand kwaad doen,” zegt Rietkerk. “Dit komt heel rauw op je dak.”
Slechts vijf dagen voor Maas van den Heuvel dood in zijn woning aan de Buiten Nieuwstraat werd aangetroffen, sprak Rietkerk hem in café De Bastaard. De twee mannen kennen elkaar al vele decennia. In zijn jonge jaren zat Rietkerk bij een dochter van Maas in de klas. “Hij was toen uienteler op Kampereiland nabij Ramspol, daarnaast was hij begin jaren zeventig een van de oprichters van CDA Kampen.”
Mensen met elkaar verbinden
Samen met de onlangs overleden Leo Elfers liep Maas vooruit op de landelijke ontwikkelingen. “Leo was zijn maatje en het lukte ze om de ARP, CHU en KVP in Kampen met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. “Dat zegt wel iets over Maas, ik kan je garanderen dat het geen kleinigheid was om de gereformeerde antirevolutionairen, de Nederlands-hervormden en katholieken zo met elkaar te verbinden.”
“Maas en Leo waren toen al echte zwaargewichten,” vertelt Rietkerk. De akkerbouwer was eerst vicevoorzitter van het CDA Kampen en eind jaren zeventig nam hij de voorzittershamer over van Leo Elfers. In de jaren negentig, toen Rietkerk lid van de Tweede Kamer werd, kwam hij Maas tegen in Den Haag. Behalve partijgenoot was Maas ook bestuurder van belangenorganisaties in de landbouw.
In 2010 brak Maas resoluut met het CDA vanwege de landelijke koers van de partij en de samenwerking met de PVV. “Hij vond dat de partij haar sociale gezicht verloor en dat was juist iets wat ontzettend belangrijk was voor hem.”
Thuis bij sociale koers CDA
Rietkerk vervolgt over zijn laatste avond met Maas in het café. “We waren rustig aan de praat zoals het vaker ging en Maas was scherp van geest. Binnenkort zou hij 85 jaar worden, iemand aan tafel zei nog: zoals je nu praat kun je wel 100 worden.”
Gaandeweg kwam het gesprek uit op politiek. De voormalig CDA’er was enthousiast over Henri Bontenbal, de nieuwe lijsttrekker van het CDA. “Die Henri gaat nog verrassen, voorspelde Maas,” aldus Rietkerk. “Hij voelde zich weer thuis bij de sociale koers van de partij en zei: ‘ik ga weer wat doen’. En hij wilde een reünie gaan organiseren.”
Rietkerk haalt zijn telefoon uit de zak en laat een foto zien. “We hebben samen een selfie gemaakt met de duimen omhoog,” vervolgt Rietkerk. “Die heb ik direct naar Henri geappt om het goede nieuws met hem te delen.” De lijsttrekker reageerde verheugd en vroeg Rietkerk om Maas de hartelijke groeten te doen.
Mooie grote arbeidershanden
Rietkerk vertelt dat Maas, die 55 jaar akkerbouwer was, vrij grote handen had. “Opeens zag ik weer die bestuurder met die mooie grote arbeidershanden die hij ferm over de tafel spreidde om zijn punt te maken,” vervolgt Rietkerk. “Maas wilde dat ik aan Henri doorgaf dat hij dan wel oog moest houden voor de ouderen!”
Wie denkt dat Maas niet op de hoogte was van de huidige problematiek komt bedrogen uit. “Maas was duidelijk over de toekomst van de landbouw en daar kwamen weer die grote handen aan te pas,” zegt Rietkerk. “De landbouw moet duurzaam worden, zei hij, maar daar moeten ze wel voldoende tijd voor krijgen.” Rietkerk liet vervolgens een foto zien van een vrachtwagen waarop een levensgrote foto van Hilde Palland prijkt voor de verkiezingscampagne.
Op bezoek bij rietsnijders
Via Rietkerk kwam er app-contact met haar. Het Tweede Kamerlid van het CDA, ook afkomstig uit Kampen, was onlangs op bezoek bij rietsnijders in de kop van Overijssel. “Het is schandalig dat de Chinese rietsnijders met subsidie worden gesteund en de onze niet, was de reactie van Maas,” aldus Rietkerk. “Dat was meteen BAM eroverheen!”
Rietkerk heeft veel respect voor de kennis van Maas. “Als onze rietsnijders zouden verdwijnen, ging het ten koste van de natuur volgens Maas. Bomen en struiken verdringen het riet als het niet wordt gesneden.” Maas voegde eraan toe dat er wat hem betreft een einde moet komen aan de Haagse cocon. Wetten die gemaakt worden moeten uitvoerbaar zijn.
Speciaal plekje in het hart
Rietkerk koestert de drie uurtjes die hij een paar dagen voor het overlijden van Maas met hem doorbracht: “Ik had nooit verwacht dat het de laatste keer zou zijn.” Rietkerk is ervan overtuigd dat Maas bij ontzettend veel mensen in Kampen en ver daarbuiten een speciaal plekje in het hart heeft en dat ze hem zullen blijven herinneren als de vriendelijke kundige man. Een man die soms eigenzinnig was, soms heel duidelijk, maar altijd respectvol bleef en de tijd nam voor iedereen.