Zomers Hattem door de ogen van … de cafetariahouder

Het is zomervakantie. Hattem loopt vol met tijdelijke vakantie- en andere gasten, maar er zijn ook thuisblijvers. Af en toe schieten we zo’n vakantiegast of thuisblijver aan met de vraag: hoe ervaar jij Hattem? In deze aflevering: Zomers Hattem door de ogen van … de cafetariahouder.

Het is vier uur ’s middags en Jonathan Slagter is druk in de weer met het snijden en koelen van vlees voor de sate’tjes waarvan er vanavond ongetwijfeld weer veel over de toonbank gaan. Voor een vraaggesprek over zomers Hattem maakt de chef van cafetaria Plaza De Haven graag even tijd. Op het terras achter de zaak wordt voor mij een colaatje klaargezet en terwijl de collega’s druk in de weer zijn beginnen we ons gesprek.

‘Leidinggevende, misschien kun je zo mijn functie het beste omschrijven. Niet echt een baas, maar ik stuur het team van Plaza de Haven aan. We werken hier met zo’n 22 mensen. De oudste collega is 24 jaar, dus het is echt een jong team.

‘Ik ben in het vak gerold dankzij een stage op mijn middelbare school. Die deed ik hier bij Plaza De Haven en daarna ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan, integendeel, inmiddels mag ik me eigenaar van de zaak noemen.

‘Terugkijkend op de zomer hebben we het echt lekker druk gehad. Vooral in de afgelopen weken. Eigenlijk waren al onze collega-cafetaria in Hattem en Wezep gesloten in de zomerweken. Dus dat betekende voor ons extra aanloop.

‘We merken wel een verschil in klanten in de winter- of de zomermaanden. Natuurlijk komen er ’s zomers wat minder vaste klanten binnen, die zijn vaak ook op vakantie. Dagjesmensen en vakantiegangers weten ons ook prima te vinden en dat seizoen begint al in februari. We hebben natuurlijk veel aanloop vanuit onze directe ‘buren’, de jachthaven en de camperplaats. Daar zitten vaak Duitsers bij. De vaste klanten lopen in de winter wat vaker de zaak uit met hun bestelling, terwijl ze in de zomer soms ook een plekje op het terras of in de zaak zoeken.

‘Als je ons moet plaatsen, zijn we geen doorsnee snackbar. Wij proberen het net wat luxer aan te pakken. Alles netjes verzorgd, als je hier binnen eet, krijg je de maaltijd op een bord geserveerd en we hebben een uitgebreider aanbod.

‘Of het nu zomer of winter is, maakt voor ons niet veel uit. Overdag beginnen we vaak met voorbereiden en schoonmaken. ’s Avonds wordt het pas echt druk. Doordeweeks zijn we om twaalf uur open en werken we door tot een uur of half tien. In de zomer zijn de piekuren meestal tussen vijf en half acht ’s avonds. Dan gaan we er met z’n allen vol tegenaan.

‘Het is af en toe lekker druk in de zaak, terwijl de temperatuur buiten hoog oploopt. Dan is het belangrijk om elkaar te blijven motiveren. We herinneren elkaar er aan dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Je niet te druk maken om kleine dingen is in zulke situaties ook belangrijk, gewoon samen de schouder eronder en elkaar helpen. En na zo’n drukke shift drinken we vaak nog wat met het team, dat is goed voor de sfeer.
Dit weekend gaan we met het hele team op kamp. We doen spelletjes en houden een barbecue. Natuurlijk allemaal direct na de dag dat we allemaal het hardste hebben gewerkt, de jaarlijkse rommelmarkt.

‘Soms loopt de stress hoog op. Bijvoorbeeld op die dag dat de zaak vol stond met hongerige klanten die wachtten op hun maaltijd. Juist op dat moment viel de hele bakwand uit, dus was het uit met de frituur- en grillpret. We baalden natuurlijk enorm, maar op zo’n moment moet je kalm blijven. Gelukkig was de vorige eigenaar in de buurt. Die heeft al snel de boel weer aan de praat gekregen. En de klanten namen het tot onze vreugde ook sportief op.

‘Ook aan de inkoopkant merken we dat het zomer is. We bestellen in deze maanden bijvoorbeeld veel meer verse groenten en andere producten die mensen eerder kiezen als het warm is. En ijs verkoopt natuurlijk ook altijd goed als de zon schijnt.

‘Wij zijn vaak de eerste mensen die toeristen spreken als ze Hattem binnenkomen. Soms vragen ze naar wat er zoal te doen is. Wat ik dan adviseer? Dat hangt een beetje van de leeftijd af. Musea zijn altijd leuk om te bezoeken en wandelen kan hier natuurlijk ook goed, bijvoorbeeld een klompenpad.

I’n mijn eigen vrije tijd mag ik graag voetballen, vooral met vrienden. Soms speel ik op zaterdag een wedstrijd, maar dat lukt niet altijd omdat ik vaak in het weekend werk.

‘Op zondag houden we in tegenstelling tot andere Hattemse horecaondernemers de zaak nog altijd dicht, dat vinden we fijn zo. We zijn zes dagen per week open, zondag is echt een rustdag. Veel van de mensen die hier werken gaan op zondag naar de kerk en zelf vind ik het ook wel fijn om een dag in de week niet met het werk bezig te hoeven zijn. Anders zou ik elke dag aan de slag zijn. Misschien verandert dat ooit, dat hangt ook een beetje af van wat er verder op dit gebied gebeurt in Hattem, maar voorlopig houden we het zo en het bevalt me goed.

Het is al druk genoeg deze zomer, en we pieken graag met elkaar in dit leuke team. Maar wat daarbij juist belangrijk is om ook te kunnen ontspannen en vooral om te blijven lachen. Wat voor onze klanten geldt moeten onze medewerkers ook kunnen zeggen: Je komt hier blij binnen, maar gaat nog blijer naar huis.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in