Op 19 juni, de eerste zonnige dag sinds tijden, een dag waarop je geen buienradar hoeft te raadplegen om tussen de druppels door te kunnen fietsen, loop ik het terrein van kinderboerderij ’t Dijkweitje op. Rechts van mij kijken stevige grote grijze varkens me aan. Zouden ze iets van mij verwachten? Verderop in de kennismaking zal blijken dat dieren voeren door bezoekers nou net niet de bedoeling is, het is zelfs wettelijk verboden om zelf meegenomen voer te geven. Maar voor de rest, het is een rustoord, een kinderparadijs, maar vooral een vriendelijke groene oase. Een goede plek voor kinderen, papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en ook voor de grote groep vrijwilligers die er samen voor zorgt dat ’t Dijkweitje draait.
Frieke Haffmans is de aanstichter. Bijna twintig jaar geleden kreeg ze het plan om in Hattem een kinderboerderij te beginnen. ‘Omdat kinderen buiten willen en kunnen zijn. Dieren zien ze van dichtbij, ze kunnen ze aaien en op de schoot nemen zoals een meisje dat elke keer doet met een kip. Hier mag je namelijk de wei in.’
’t Dijkweitje is een plek voor iedereen. Mensen kunnen picknicken (wij zorgen voor koffie, thee en limonade), er is een biebkast, kinderen spelen met het speelgoed op het centrale plein, eten van de vruchtenstruiken…’
We worden even onderbroken. Een kleine man vraagt neuspeuterend of hij de cavia’s eten mag geven. Dat mag. De enige dieren waar het bij is toegestaan. Even later loopt hij met een bijna stoere pas richting het speciale cavia-huis.
Vrijwilligers houden het draaiend
Als je Haffmans hoort vertellen, zou je zo willen meedoen. Ze heeft dan ook inmiddels een trouwe groep vrijwilligers om zich heen verzameld. Twintig mensen zorgen zelfstandig voor de dagelijkse bezetting. Zeven dagen per week is de kinderboerderij open. Elke vrijwilliger schrijft zich in voor een blok van twee uur. En toch zit ook deze organisatie krap in mensen. ‘Op woensdagmiddag kunnen we nog hulp gebruiken. We kunnen niet zonder vrijwilligers. Mensen uit de buurt, gepensioneerden, bewoners van Nieuw Bloemensteijn, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, noem maar op. De knotploeg snoeien de fruitbomen, stagiairs van het Zone-college-dierenverzorging werken mee. Het is hier echt ‘van Hattem, voor Hattem’. Iedereen kan meedoen, we hebben altijd wel iets wat bij je past.’
Aaibaar en toegankelijk
Als Haffmans niet samen met Rotary Hattem-Heerde had doorgezet, was er niets geweest. Zeven jaar duurde het, voordat dit stuk grond tegen de Geldersedijk aan, verhuurd werd aan het bestuur van ’t Dijkweitje. De eerste kleine stallen werden gebouwd en de weides omheind. De dieren zijn uitgekozen op toegankelijkheid en aaibaarheid, al vinden de alpaca’s dat laatste als enige wat minder.
De grote stal werd na de opening gebouwd met hulp van de bouwklas van het Deltioncollege samen met gepensioneerde professionals (‘speciaal hiervoor het meesterschap behaald’). Onder de dakgoot is er plek vrijgehouden voor mussen en bovenin de nok zitten kerkuilen met jongen, te volgen op een monitor in de stal.
Eigenwijs
Tien jaar geleden op 4 oktober 2014 werd op een ‘kale vlakte’ het openingsfeestje gevierd. Nu staat er een heuze onderneming die verantwoording moet afleggen over allerlei zaken als hygiëne, (brand)veiligheid, dierverzorging en duurzaamheid (32 zonnepanelen plus batterij). Schapen en geiten zijn ingeënt tegen Q-koorts en blauwtong. Geiten, schapen en varkens staan ingeschreven zoals het wettelijk verplicht is. Daar komt ook het verbod op voeren vandaan, de wet. Dieren zijn aaibaar, maar dat wil niet zeggen dat alles kan en mag. Heel af en toe worden ouders nog wel eens betrapt met van huis meegenomen voer en, zoals het overal gebeurt, ook hier kunnen mensen stevig reageren als ze horen dat ze iets doen wat niet mag.
Bij een boerderij kun je denken aan vieze voeten en rommel. ’t Dijkweitje toont opgeruimd en schoon. Maar ga niet in het hok kijken van de grote Vlaamse reuzen. Deze buitengewoon grote konijnen kunnen daar weinig aan doen. Ze zijn net nieuw bij de kinderboerderij en zitten tijdelijk ‘opgehokt’ om te wennen en dan blijft de leefomgeving niet kraakhelder.
Het grote feest
Zondag 23 juni is het burendag. Alle bewoners van de 250 huizen uit Assenrade zijn uitgenodigd voor koffie en limonade met wat lekkers. Het grote jubileumfeest is op 5 oktober. Voor de dieren maakt het allemaal niet uit. Zij gaan hun eigen gang. Maar voor Haffmans, het bestuur, voor alle vrijwilligers en voor de Rotary zal het een dag zijn om trots als een pauw rond te lopen. Zonder een cent subsidie, maar dankzij acties en giften (o.a. van de Club van 100 (euro), een groep trouwe donateurs ) zorgen vrijwilligers met het bestuur voor een plek voor kleine mensen waar ook grote mensen graag willen zijn. Hattem heeft een volwassen kinderboerderij!
HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!