Een paar weken geleden op 24 mei publiceerde de NRC een artikel over wandelboeken. Een van hen, Naar de natuur – wandelen in en rond kunstenaarskolonies, is ook de koop in het Voerman Stadsmuseum Hattem en het beschrijft Hattem op een idyllische wijze:
De eerste wandeling (10 kilometer) voert naar hanzestad Hattem, gelegen tussen de bossen van de Veluwe en de IJssel. ‘Waar de Middeleeuwen zijn blijven hangen’, belooft het boek. ‘De rust, het water, de natuur en de soms dramatische luchten trokken verschillende schilders.’ Schilder Jan Voerman – bijnaam IJsselschilder – vestigde zich er permanent. Anderen kwamen, meestal op aanraden van Voerman, langs om er tijdelijk te verblijven, waaronder Jo Koster (een van de weinige vrouwelijke schilders), Richard Roland Holst en Jan Verkade. Ik wandel door het inderdaad schilderachtige stadje en pak natuurlijk meteen het Voerman Stadsmuseum mee, waar ook fraai werk hangt van onder meer Jan Voerman jr., die nog meewerkte aan de beroemde Verkade-albums van Jac. P. Thijsse.
Een paar straten verder kom je langs het Anton Pieckmuseum, al woonde of werkte Pieck zelf nooit in Hattem. Niettemin een aanrader ook hier binnen te lopen: Pieck kon méér dan alleen die romantische Efteling-tekeningen.
Na de stadse sferen duiken we eindelijk de natuur in. Het Landgoed Molecaten met veel bos vormt de overgang van het Veluwemassief naar de IJsselvallei. De tocht voert langs de Mariabeuk – met ruim 400 jaar een van de oudste beuken van Nederland, meldt het informatiebord bij de boom (het boek rept van 250 jaar oud en Mariaboom). Tot slot loop je langs de uiterwaarden aan de IJssel. Hier zie je de hemels vol wolken en wateren vol weerkaatsing waar Voerman patent op had – je snapt dat hij hier nooit meer wegging’, aldus de NRC.
bron: NRC