Op zaterdag 19 april, de geboortedag van Anton Pieck, zijn er op feestelijke wijze de twee nieuwe tentoonstellingen geopend in het Anton Pieck Museum. Onder grote belangstelling opende voorzitter Maaike van der Sluis de tentoonstellingen waarin de illustratiekunst van Anton Pieck en Thé Tjong-Khing centraal staan. Speciale gasten deze middag waren Erik Pieck, kleinzoon van Anton Pieck, vertegenwoordigers namens de Efteling, Gerrie van Dongen en Axel van den Ende, en Erik Thé, zoon van Thé Tjong-Khing.
Sprookje Langnek en de zes dienaren
Het thema in deze tentoonstellingen is sprookjes. Beide kunstenaars hebben veel werk gemaakt rondom dit thema. Ze hebben vele sprookjes tot leven gebracht.
In de eerste tentoonstelling staat het sprookje van Langnek en de zes dienaren centraal. Het door Anton Pieck uitgebeelde werk is in heel Nederland bekend dankzij het sprookjesbos van de Efteling in Kaatsheuvel. Langnek uit het sprookje van de gebroeders Grimm, is daar sinds 1952 een bekend figuur. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de ontwikkelingen die Langnek door de jaren heen heeft meegemaakt. Aan de hand van ontwerptekeningen, historische foto’s en technische tekeningen krijg je als bezoeker een bijzondere inkijk in dit prachtige en bekende werk van Anton Pieck.
De Efteling heeft een bijzondere bijdrage geleverd door achttien ontwerptekeningen in bruikleen te geven.
Luisteren naar het sprookje kan ook. De oorspronkelijke vertelling is ingesproken door Peter Reijnders, een van de grondleggers van de Efteling.
Langnek zelf mag natuurlijk ook niet ontbreken. In het midden van de tentoonstelling is een plek ingericht, waar bezoekers een selfie kunnen maken met deze beeldbepalende figuur.
Expressieve Thé Tjong-Khing
In de tweede tentoonstelling is het werk van de 91-jarige illustrator Thé Tjong-Khing te zien. Zijn werk staat bekend om rijke details en expressieve stijl. De bezoeker wordt aan de hand van originele aquarellen en schetstekeningen uit het boek De dertig Mooiste Verhalen meegenomen in het werk van de sprookjesverteller. Er zijn persoonlijke tekenmaterialen en schetsen te zien, van waaruit de illustraties van een sprookjeswereld tot leven komen. Onderdeel van deze tentoonstelling is een tafel die is ingericht om je eigen illustratie te kunnen maken met kleurplaten en aanvultekeningen van Khing.
Piecks grafisch werk
Naast deze tentoonstellingen is er ook nog een de derde tentoonstelling ingericht. Deze staat in het teken van het grafische werk van Anton Pieck. Hij is zijn carrière begonnen met het maken van etsen en houtsneden. De bijzondere technieken en zijn oog voor details zijn door de conservator van het Anton Pieck museum, Judith Bartel-van Beckhoven, prachtig geëxposeerd.
De nieuwe tentoonstellingen zijn te zien in het Anton Pieck Museum van 19 april tot en met 29 maart 2026.
