Hattem maakt ‘Muziek voor Turkije’

‘Scratch’ in Hattem voor slachtoffers aardbeving

HATTEM – Wie van zingen houdt en de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië wil helpen, neemt deel aan de ‘scratch’ die op zaterdag 1 april plaatsvindt in de Hattemse Grote- of Andreaskerk. De deelnemers studeren overdag ‘A Mass for Peace’ van Karl Jenkins in en voeren dat werk diezelfde avond nog uit onder leiding van Herman Weelink. Belangstellende zangers kunnen zich al opgeven voor het gelegenheidskoor.

Voorbereidingen in gang
We treffen Herman Weelink met drie andere initiatiefnemers op het sfeervolle Hattemse Kerkplein. Aan Hermans eettafel smeedt het viertal de plannen voor het muzikale evenement.  Af en toe wordt de telefoon gepakt om een musicus te strikken, een ruimte te regelen of om een sponsor te benaderen voor het evenement. 

Meezing-concert
Herman Weelink, in het dagelijks leven docent muziek bij Hogeschool Windesheim en in Hattem onder meer bekend als dirigent van de Andreascantorij over het evenement: ”De aardbeving in Turkije en Syrië raakt ook Hattem. Sommigen van onze stadsgenoten zijn bijzonder geraakt doordat ze familie en vrienden zijn kwijtgeraakt. Ik wil daarom graag in actie komen voor deze mensen en zoveel anderen die de nare gevolgen van de ramp met zich ervaren. Een meezing-concert leek me daarom een mooie gedachte”

Vanuit het niets
Zo’n meezing-concert is ook wel bekend onder de naam ‘scratch’. De deelnemers werken ‘from scratch’, vanuit het niets in één dag toe naar een mooi muzikaal resultaat dat gehoord mag worden. De meeste scratches sluiten dan ook af met een openbaar concert. ‘Muziek voor Turkije’ maakt daar geen uitzondering op. Op 1 april vindt om 20”00 uur de uitvoering plaats in de Hattemse Grote- of Andreaskerk.
 

Hattem is een warm bad
Joost Bruggemann is een van de mede-initiatiefnemers: ”Ik zag de ontroerende beelden van de reddingsteams en kreeg meteen het gevoel dat we ook in Hattem iets moeten doen. Toen Herman mij benaderde voor medewerking heb ik dan ook geen seconde getwijfeld. Inmiddels ben ik druk in de weer met het regelen van allerlei zaken om deze dag heen. Ik merk dat er in Hattem veel goodwill is en dat de mensen elkaar kennen. Dat voelt als een warm bad en daardoor krijg je hier snel zaken voor elkaar.”

Applaus voor deelnemers
Aan het andere eind van de tafel zit Hans Havinga. Hij onderhoudt de contacten met de pers om zo aandacht voor het muzikale evenement te trekken. Havinga: “Het zou geweldig zijn wanneer we over ruim een maand een mooi podium vol zangers en zangeressen hebben. Dat zou niet alleen een muzikaal succes zijn, maar het zou ook een mooie bijdrage betekenen voor mensen die door de aardbeving in een noodsituatie zijn beland. Dankzij de belangeloze medewerking van een heel aantal musici en onze sponsoren gaat de totale opbrengst van het evenement naar de slachtoffers van de aardbeving. Je kunt voor €40 deelnemen. Meer mag, minder ook als je geen €40 kunt missen. Daar krijg je een mooie, geheel verzorgde dag voor terug met muziek, eten, drinken en na afloop natuurlijk groot applaus.”

Samen voor het goede doel
Herman Weelink benaderde de Hattemse Ilonka Stoppelenburg voor het contact met de deelnemers. Ilonka: “Wie zich aanmeldt, krijgt een inschrijfbewijs en oefenbestanden. Het enige dat de aanmelders zelf nog moeten regelen is de bladmuziek en de betaling. Dat zal tussentijds vast vragen en natuurlijk de administratie opleveren. Het lijkt me leuk om al voor het evenement hier en daar contact te hebben gelegd met deelnemers. Mooi om zo samen voor het goede doel aan de slag te zijn.”

Thuis oefenen
Herman Weelink sluit af: “Van de deelnemers verwacht ik dat ze thuis de muziek instuderen. Op de dag zelf repeteren we afwisselend met het hele koor en met de afzonderlijke stemmen en uiteraard ook met het orkest. Ook Hattemse collega-dirigenten werken mee, zodat de zangers af en toe over meer groepen kunnen worden verdeeld. Zo maken we er samen een mooi geheel van.
Diezelfde avond om 8 uur voeren de deelnemers het werk uit met publiek. Ook daarvoor komen kaarten te koop met een richtprijs van €20. Meer mag, minder ook, zodat wie wil deel kan uitmaken van het publiek. Maar we hopen bovenop de richtprijs veel gulle giften gaan zien. We denken na afloop een bedrag waar muziek in zit over te kunnen maken naar de hulporganisaties.”

Informatie en aanmelden
Meer informatie, een gedetailleerd programma van ‘Muziek voor Turkije en een opgaveformulier zijn te vinden via
http://tinyurl.com/info-scratch-hattem.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in