Alles wat je moet weten over auto-isolatie

Het is heel vervelend als je tijdens het autorijden geluidjes hoort en veel vibratie voelt. Voor een korte periode valt het misschien niet zo op, maar zit je langer op de weg dan kan het flink irriteren. Om dit te voorkomen kun je de auto isoleren. Dit heeft niet alleen effect op het geluid, maar ook op het energiegebruik, het voorkomen van oververhitting en zelfs de veiligheid. Leer hier alles op het gebied van het isoleren van je voertuig. 

Voordelen van auto-isolatie 

Ondanks wat je misschien denkt zijn de meeste auto´s helemaal niet zo goed geïsoleerd. De reden hiervoor is het gewicht, hoe minder gewicht des te zuiniger een auto kan rijden. Maar er zijn vele redenen om de auto wel te isoleren. Hiervoor kun je verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken dat je bevestigd aan de binnenkant van de auto. Het plaatsen van dit materiaal heeft een aantal belangrijke voordelen.

Oververhitting voorkomen

Tijdens warme zomermaanden is de kans op oververhitting groter dan normaal. De motor kan te warm worden door de brandende zon in combinatie met de eigen hitte. Door de auto goed te isoleren voorkom je ernstige oververhitting. Ook als je de auto goed isoleert is het in de zomer belangrijk om de auto wat vaker te controleren.

Naast het controleren van de koelvloeistof is het ook aan te raden om het oliepeil en het oliefilter te checken. Is het oliepeil te laag, of is de olie aan vervanging toe, dan is dat een goed moment om de olie te verversen. Lees hier meer over olie verversen om te voorkomen dat je tijdens de zomer pech onderweg krijgt. 

Energiebesparing

Auto-isolatie zorgt ervoor dat warmte van de motor vastgehouden wordt. Zeker tijdens koude wintermaanden heeft dit een positief effect op de verbranding. Doordat de temperatuur van de motor constant is kan brandstof optimaal verbrand worden. Hierdoor gebruik je minder brandstof en wordt minder CO₂ uitgestoten. 

Isolatie is slechts een klein onderdeel van wat je kunt doen om brandstof te besparen. Wil je de kosten voor brandstof terugdringen houd dan rekening met de volgende punten:

  • Gebruik de airconditioning niet te vaak, dit vergroot je brandstofgebruik met 20%.
  • Laat onnodig gewicht thuis. Het is verleidelijk om lege flessen, gereedschap en andere spullen in de achterbak te laten liggen. Maar doe dit niet als je minder brandstof wil verbruiken. 
  • Laat je auto niet onnodig draaien.
  • Controleer de druk van de banden regelmatig. 
  • Gebruik de auto alleen voor langere afstanden. Auto´s hebben veel te lijden tijdens korte ritjes. Het kost veel brandstof en gaat ten koste van de levensduur van de motor. 

Verlengen levensduur motor 

Het isoleren van de auto heeft grote voordelen voor de motor. Zoals eerder gezegd blijft de motor hierdoor beter op temperatuur. Naast het isoleren van de auto kun je als auto-eigenaar nog veel meer doen om de levensduur van de motor te verlengen. Het belangrijkste is dat je de motor goed verzorgt en onderhoud. Blijf nooit doorrijden met een rood lampje op het dashboard, maar ga direct naar de garage. Hoe eerder je erbij bent, des te makkelijker is het probleem op te lossen. Wacht je en blijf je rijden kan het enorme schade aanrichten.

Comfort 

Voor veel mensen is het comfort de belangrijkste reden om de auto te isoleren. Met de juiste isolatiematerialen kun je gedreun, getik en andere geluiden onderdrukken. Er zijn drie verschillende materialen om je hierbij te helpen, ontdreuningsmateriaal, isolatiemateriaal en absorbtiemateriaal.

Ontdreuning

De eerste stap in het tegengaan van geluid in de auto is ontdreuning. Door specifiek ontdreuningsmateriaal te plaatsen op het plaatstaal wordt met name gerammel minder. Dit materiaal kan onder andere geplaatst worden op de autobodem, de portieren en in de kofferbak. Omdat het gaat om redelijk zwaar materiaal is het aan te raden om maar een klein deel van het voertuig hiermee te bedekken.

Isolatie

Niet al het geluid wordt gedempt met materiaal tegen ontdreuning, de volgende stap is isolatie. Dit materiaal helpt met name de geluiden uit de omgeving te absorberen. Denk hierbij aan wind en het geluid van andere auto´s. Isolatiemateriaal kan aangebracht worden over het ontdreuningsmateriaal en is geschikt voor alle panelen. 

Absorptie 

De laatste stap is absorptie. Dit is een licht materiaal met noppen dat overige geluiden kan absorberen. Het kan zowel geluiden van buitenaf als van binnenuit absorberen. Het wordt vaak gebruikt om de akoestiek in de auto te verbeteren, speciaal bij auto´s met een goede geluidsinstallatie. 

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect tijdens het autorijden. Een ongeluk is helaas zo gebeurd en er is ook risico op brand. Isolatiemateriaal zal tijdens een flinke botsing geen groot verschil maken, maar het kan wel helpen bij brandveiligheid. Isolatiemateriaal van glaswol is een van de beste materialen, dit materiaal is namelijk niet brandbaar. 

Let bij de aanschaf van isolatiemateriaal op de brandclassificatie. Er zijn zeven classificaties die de gradatie van brandbaarheid aangeven. A1 is het beste omdat het onbrandbaar is. De classificering gaat tot F dat staat voor een zeer brandbaar materiaal. Een goede brandveilige isolatie is met name voor elektrische voertuigen belangrijk, brand in elektrische voertuigen is namelijk moeilijk te blussen. De opmars van elektrische voertuigen en elektrische laadpalen maakt dit extra belangrijk. 

Auto-isolatie voor elke auto

Auto-isolatie heeft voor elke auto voordelen. Het maakt niet uit of je nu een oldtimer, energiezuinige elektrische auto of een gewone sedan hebt. Je kunt in elke auto zelf isolatie aanbrengen. Door de juiste isolatie rijd je comfortabeler, veiliger en kun je langer genieten van je auto.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in