Hoe kun je de juiste plafondlamp kiezen?

Mogelijk ben jij op het moment op zoek naar een nieuwe verlichting voor in je huis. Bekijk hier of je wat mooie lampen kunt vinden. Je zult hierbij meerdere soorten verlichting aan moeten schaffen, waaronder een plafondlamp bijvoorbeeld. Dit zal zorgen voor de zogeheten taakverlichting in je huis.

Bekijk alle verlichting voor aan het plafond en je zult erachter komen dat er nogal veel opties verkrijgbaar zijn. Hierdoor vinden veel mensen het lastig om te bepalen wat de juiste plafondlamp is voor in hun woning in Hattem. Gelukkig zal dit artikel helpen bij het kiezen van een lamp voor aan het plafond.

Welke maat plafondlamp heb je nodig?
Zo is het onder meer van belang om uit te zoeken welke maat je nieuwe plafondlamp moet hebben. Om dit  te kunnen doen moet je eerst berekenen hoeveel licht nodig is, wat je doet door je kamergrootte te berekenen. Eventueel kun je dit nog met 10 procent verhogen of juist verlagen, wat je moet doen op basis van je persoonlijke smaak. De breedte keer de lengte van de ruimte waarin de plafondlamp moet komen is de diameter van de lamp die jij nodig hebt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je te maken hebt met een kamer van 2 meter bij 2 meter. Je hebt dan een plafondlamp met een diameter van 33 centimeter nodig. Moet de lamp in een ruimte van 10 meter bij 10 meter komen? Kies dan voor een plafondlamp met een diameter van 165 centimeter.

Hoe hoog moet de plafondlamp zijn?
Daarnaast moet je ook rekening houden met de lengte tussen de plafondlamp en de vloer. Aangeraden wordt om hier een ruimte van 2,15 meter tussen te laten zitten. Desondanks zijn er wel een paar uitzonderingen op deze regel. Boven een eettafel kan de plafondlamp namelijk op elke gewenste hoogte opgehangen worden, omdat er niet bij kan worden gelopen. Houd echter rekening met eventuele verblinding en een topverlichtingstip is om hier een dimmerschakelaar te installeren, zodat je sfeer kunt creëren. Een andere uitzondering gaat over lange hanglampen die over twee verdiepingen lopen. Probeer hierbij ervoor te zorgen dat het licht op ongeveer hetzelfde niveau eindigt als de eerste verdieping.

Hoeveel licht heb je nodig in een kamer?
Er is een enorme overgang naar LED lampen geweest. Ze zijn zuiniger, omdat ze veel minder elektriciteit nodig hebben om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Daarom gebruiken we wattage niet meer als betrouwbare maatstaf voor lichtopbrengst. LED verlichting wordt namelijk gemeten in lumen. Aangeraden wordt om per vierkante meter 250 lumen te gebruiken. Dit kan verspreid worden over de plafondlampen en wandlampen om het optimale effect te bereiken, maar ook met een lavalamp bijvoorbeeld. Hiermee kun je de sfeer van een kamer bepalen door zelf te bepalen welke lampen je aan hebt. Voor een helder verlichte kamer kun je ze allemaal aan hebben. Wil je ’s avonds gezellig zitten? Doe dan alleen een tafellamp aan bijvoorbeeld.

Wat zijn de verschillende soorten plafondlampen?
Inmiddels weet je dus in principe hoe je een plafondlamp kunt uitzoeken. Toch betekent dit niet automatisch dat het een makkelijke keuze wordt. Dit is vaak namelijk niet echt het geval, vooral doordat er diverse soorten plafondlampen waaruit je kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor inbouwarmaturen. Dit zijn vaak spots die geplaatst worden door de hele kamer. Ook is het mogelijk om nutsverlichting te nemen, wat vaak een TL lamp of iets dergelijks is. Half verzonken plafondlampen zijn ook altijd populair. Deze lampen kun je bevestigen aan het plafond, maar hangen wel een paar centimeter eronder. Dit ziet er met name mooi uit bij een hoog plafond.

www.directlampen.nl
www.directlampen.nl/plafondlampen
www.directlampen.nl/lavalampen

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in