Hattemse musea ontvangen cheque van Hattemers

Op vrijdag 21 juni ontvingen Maaike van der Sluis en Jaap Zeeuw van der Laan van het Anton Pieck museum, en Ruurd Jan Roorda van het Voerman Stadsmuseum Hattem de opbrengst van de actie Kunst van Zolder georganiseerd door Jaap van Zaal en Bert Kieft i.s.m. de Lions Club Hattem. Tijdens het Kunstfestival op 25 mei verkochten ze 28 van de 73 werken, geschonken door Hattemers. Daardoor konden er in de tuin tussen de musea in twee cheques van ieder duizend euro overhandigd worden.

Oproep aan Hattemers
Voorafgaand aan de overhandiging van de cheques bedankten beide heren alle mensen die hebben meegewerkt om dit succes mogelijk te maken. Van Zaal benadrukte het vrijwillige karakter van deze actie, maar wilde ook graag kwijt dat het heel bijzonder is dat Hattem drie mooie musea heeft (waaronder het Bakkerijmuseum) waar vrijwilligers de drijvende krachten zijn. Hij deed een oproep aan de Hattemers om de musea te blijven bezoeken en daarmee te steunen.

Van der Sluis sprak haar waardering uit richting de organisatie. ‘Een project met een duurzaam karakter, want kunst wordt doorgegeven.’ Roorda vulde aan, dat de actie een voorbeeld was van niet alleen iets bedenken, maar ‘het wordt ook gedaan. Vaak blijft het bij denken.’

v.l.n.r. Jaap van der Laan, Ruurd Jan Roorda, Maaike van der Sluis, Bert Kieft en Jaap van Zaal

Kunstenaarskolonie
Beide musea zaten voorafgaande aan de overhandiging aan de keukentafel in het Voerman Museum. Dat bracht ze in de gelegenheid om te benoemen dat een samenwerking in de toekomst tot de mogelijkheden behoort.
Van der Sluis: ‘Hier in het museum ligt een boekje over de kunstenaarskolonies van Nederland. Hattem is ook een kunstenaarskolonie geweest. Het Kunstfestival was een bruisende dag. Wat dat betreft doet Hattem zijn eer aan als kunstenaarsomgeving.’ Waarmee ze wilde zeggen, kunst hoort bij Hattem.

Oorsprong
De organisatie van Kunst van Zolder deed voorafgaand aan het Kunstfestival een oproep om thuis, op zolder te kijken welke kunst afgestaan kon worden. Maar liefst 73 kunstwerken hebben de Hattemers gratis geschonken. De werken zijn door kunstexperts  Inge in ’t Hout, Edith de Jong, Khalid Alneis en Bruno Barat getaxeerd.
Dit succesvolle idee werd mede een succes door de hulp van Visit Hattem.

Volgend jaar
Tijdens het Kunstfestival hoorden de organisatoren verschillende keren ‘Oh, ik heb thuis ook nog wat’. Er vanuitgaande dat het Kunstfestival volgend jaar weer zal plaatsvinden, is er dit jaar een goede start gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in