Tis ‘elukt – Over dertig jaar keukenbedrijf en liefde voor het vak

In de nieuw ingerichte showroom aan de ronde tafel onder de Delfts Blauwe borden van zijn grootouders praten we met Henk en Jeannet Nagelhout. Vrijdag 22 en zaterdag 23 maart vieren ze feest. Dertig jaar geleden begonnen Henk en Jeannet in het pand aan de Allee met hun eigen keukenzaak.

Henk: ‘In andere bedrijven heb ik geleerd om keukens te monteren. Zo leerde ik het vak van jongs af aan kennen. Hoe ging dat vroeger. Op school deed ik weinig mijn best en mijn vader zei: “Dan ga je maar aan het werk.” Vanaf toen werkte ik bij ons familiebedrijf daarna bij twee andere bedrijven waar ik ook het verkoopvak leerde. Dat waren merkkeukens, maar thuis bouwde ik toen al een keuken voor iemand uit de kennissenkring. Toen kwam het moment dat ik zelf dealer wilde worden. Dit pand kwam vrij, we konden erboven gaan wonen en op 15 september 1994 openden we de zaak. Dat gaat dan zo.’

Dat gaat zo? Je durfde wel te springen.
‘Dat durft Henk zeker’, zegt Jeannet. ‘Ach ja, ik kom ook uit een ondernemersfamilie he. Mijn opa begon met de houtzagerij op de Loswal (nu heet dat Bevrijdingsweg) en later werd er een tweede vestiging aan de Hessenweg geopend waar mijn ouders gingen wonen en werken.
Ik vond het in het begin best spannend. Onze kinderen waren klein, het was hard werken. ’s Morgens stond ik de eerste uren tegels te voegen en een keuken af te monteren, om daarna gedoucht en wel om 11 uur weer in de zaak te staan. Ik was wel wat jaren jonger…’

‘Als ondernemer heb je je ups en downs,’ vult Jeannet aan. ‘Net zoals in het leven. Maar we hebben het altijd gered. We konden ook nog naar een groter pand, maar dat wilde je niet.’ ‘Dat wordt me veel te groot. Ik wilde contact houden met de klant en geen manager worden. Dat contact, meedenken over hoe ze in de keuken staan, wat ze gewend zijn en daarover adviseren, dat vind ik het mooiste. Maar ook de planning en de montage regelen, het totaalpakket. Dat doe je niet meer als je een grote zaak hebt of meerdere filialen.’

‘Op dit moment wordt er weinig gebouwd. We plaatsen nu keukens in bestaande huizen. Maar in die hele vervangingsmarkt zoals we het noemen, willen we ook meedenken. Wat gebeurt er met de oude keuken, moet er geverfd en gestuukt worden, is er een elektricien nodig enzovoort enzovoort. Dat ontzorgen, dat vind ik mooi om te doen.’

Jeannet: ‘Mensen blij maken… je wilt toch dat je klanten, nadat ze een order bij je hebben geplaatst, ’s avonds tegen elkaar zeggen, ‘we hebben geïnvesteerd, het kostte wat… maar we hebben er vertrouwen en vooral heel veel zin in.’

De keukens worden steeds uitgebreider. Hoe help je mensen daarbij?
‘Door goed te luisteren naar de wensen en omstandigheden. Ik kom altijd de keuken zelf opleveren. Als er een stoomoven is aangekocht kom ik een keer koken. Dat blijkt in de praktijk het meest succesvol, zeker als het werken met de stoomoven een nieuw item is.’

‘Vroeger was een keuken om te koken. Nu leven de mensen in de keuken. Ze koken samen met vrienden of ze koken terwijl partner, kinderen of anderen om hun heen zijn. Een totaal ander idee van koken en keuken. In het begin van mijn werkzame leven in de keukenverkoop werd er niet zo gedacht als nu. Er heeft inmiddels een enorme ontwikkeling plaats gevonden.’

‘Een keer kwam er iemand langs en die zei: “Dat is jouw kenmerk: niet alleen smaakvol maar ook doordacht.” Dat wil ik ook in de toekomst blijven doen. Meedenken, goed nadenken over wat er wordt gekocht en waarom. En na de installatie helpen zodat de mensen de keuken leren kennen. Voor corona organiseerden we al demo’s en bezoekjes aan leveranciers van apparatuur. Nu de showroom klaar is, pakken we dat weer op. We zijn klaar voor de toekomst.’

RPM

 

2 REACTIES

  1. Gefeliciteerd met dit jubileum!

    Wij genieten van jullie keuken , waar Henk goed meegedacht heeft !
    Prima service ook

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in