Werkzaamheden proefvenster Andreaskerk afgerond

De glas-in-loodvensters van de Andreaskerk zijn al een tijdje toe aan restauratie. Daarom zijn er plannen gemaakt om de vensters in de komende periode te restaureren. In de periode vanaf begin januari tot begin maart hebben de herstelwerkzaamheden aan een proefvenster aan de zuidzijde van de kerk plaatsgevonden. Deze werkzaamheden zijn inmiddels succesvol afgerond en het eindresultaat mag er zijn.

Het herstel van het venster bestond uit een aantal stappen. Na het plaatsen van steigerwerk buiten en binnen de kerk, werden de glas-in-loodpanelen en oude brugstaven gedemonteerd. De steenhouwer heeft nieuwe messing brugstaven aangebracht en op verschillende plekken aan zowel de buiten- als binnenzijde de natuurstenen onderdelen hersteld, gerepareerd en ontstoord.

Glas-in-loodpanelen
De glazenier heeft de glas-in-loodpanelen voorzien van nieuw randlood, zodanig dat de panelen weer passend in de oorspronkelijke glassponning geplaatst konden worden. Bovendien is het glas-in lood voorzien van verstevigings-/bindroeden. Aan de buitenzijde is een aparte voorzetbeglazing aangebracht, waarbij de spouw tussen het glas-in-lood en het voorzetglas ventileert met buitenlucht, ofwel dampspanning regulerend kan werken. De voorzetbeglazing is afgewerkt met zuurvrije siliconen kit, met per paneel op verschillende verticale punten een onderbreking om ventilatie te creƫren.

Dank voor financiƫle bijdrage
De herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd onder leiding van bureau Delfgou, in samenwerking met Slotboom steenhouwers en de glazenier. Op korte termijn volgt een gezamenlijk overleg tussen architect, steenhouwer, glazenier en steigerbouwer om de recent uitgevoerde werkzaamheden te evalueren. Tevens zal er een advies/voorstel worden uitgewerkt voor de uit te voeren werkzaamheden aan de overige vensters. Afhankelijk van subsidie(s) en verdere financiƫle ondersteuning zal er een keuze gemaakt worden over het vervolgtraject.
Het college van kerkrentmeesters is blij met het behaalde resultaat van het proefvenster, en wil iedereen die een financiƫle bijdrage heeft geleverd hartelijk bedanken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in