Druk op ambulancezorg neemt toe

Ambulances doen er steeds langer over om bij spoed ter plaatse te komen. De streefnorm stelt dat slechts 5 procent van de ambulances met de hoogste urgentie er langer over mag doen dan 15 minuten. In 2023 was dit landelijk 9,3 procent. In Hattem doet 9,7 procent van de ambulances er langer over dan 15 minuten, in Zalk 25,5, Wapenveld 27,2 en in Hattemerbroek 12 procent.
Ambulancezorg Nederland stelt, dat de norm niet alles zegt over goede zorg en bovendien is het niet noodzakelijk dat de ambulance er in 95 procent van de gevallen, binnen 15 minuten is.

RTL Nieuws analyseerde ambulanceritten die tussen 2019 en 2024 zijn gemaakt. Uit bijna 3 miljoen ritten blijkt dat ambulancediensten steeds meer moeite hebben te voldoen aan de streefnorm die ze ooit zelf afspraken. Die norm schrijft voor dat slechts 5 procent van de ritten met de hoogste spoed er langer over mag doen dan 15 minuten. Van 2019 tot en met 2023 werd geen enkel jaar die norm gehaald. Er is zelfs sprake van een toename tussen 2019 en 2023.
De gegevens zijn openbaar gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Goede zorg
Volgens Ambulancezorg Nederland (AZN), de brancheorganisatie van de 25 regionale ambulancevoorzieningen, is het wel of niet halen van de norm niet de enige factor die bepaalt of er goede zorg wordt verleend. Maar voor levensbedreigende situaties geldt wel: hoe sneller, hoe beter.
De branchevereniging stelt dat bij ongeveer 5 procent van alle inzetten met de hoogst mogelijke spoed tijd ‘allesbepalend’ is. ‘Het is dus niet noodzakelijk dat de ambulance er in alle gevallen, of in 95 procent van de gevallen, binnen 15 minuten is.’ Een overschrijding van de norm betekent volgens AZN-voorzitter Han Noten niet meteen dat goede zorg in het geding is. ‘Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken, maar dat hoeft echt niet.’

De toegenomen vraag naar spoedritten in combinatie met personeelskrapte zorgt volgens AZN wel voor druk op de aanrijtijden. ‘Vanzelfsprekend streeft de ambulancesector er altijd naar om aan de streefnorm te voldoen. We moeten dus meer doen, met een vrijwel gelijkblijvend aantal zorgprofessionals. Dat is soms lastig.’

Uit de regio
De meldkamer bepaalt bij een oproep welke ambulance naar de melding gestuurd wordt, afhankelijk van de urgentie, de locatie van de melding en de locatie van de dichtstbijzijnde ambulance.
Voor Hattem en voor Zalk verzorgt de regionale ambulancevoorziening IJselland het ambulancevervoer.

bron: RTL-nieuws

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in