Starters en jonge gezinnen verdienen goede woonruimte in Hattem

In deze tijd van krapte op de woningmarkt bestaat de kans dat starters en jonge gezinnen hun heil buiten Hattem moeten gaan zoeken, op hun zoektocht naar een geschikt huis. Het is verschrikkelijk jammer als een hechte gemeenschap zoals we die hier kennen veel jongeren en talentvolle werknemers dreigt te gaan verliezen. Het is dan mooi te vernemen dat er een financiële bijdrage voor de bouw van zo’n 640 woningen op ‘t Veen in Hattem is toegezegd..

Veel gemeenten in Nederland kampen met het probleem van te weinig geschikte woonruimte. Het demissionaire kabinet heeft volop plannen in de steigers staan om dit tekort voor 2030 weg te werken. Op termijn zouden er de komende acht jaar zo’n 1 miljoen nieuwe woningen bijgebouwd moeten worden. Helaas is dit voor de korte termijn vaak geen oplossing bij te weinig huisvesting.

Net als elders in veel plaatsen en gemeentes in Nederland kent ook de gemeente Hattem woningnood. Daarbij gaat het vooral om een tekort een goede en toch betaalbare woningen. Ben je een starter of een gezin met een laag inkomen, dan heb je ook in Hattem minder kans op de woningmarkt. Traditioneel is er ook een lange wachtrij voor sociale huurwoningen. Ondanks de ambitieuze plannen van de overheid blijft dit de komende jaren een issue, zowel landelijk als lokaal. Daarnaast hebben starters meestal geen budget om een opknapper te renoveren. Dit vraagt namelijk vaak om een groot bouwdepot om bijvoorbeeld een huis- of vloerisolatie kosten te kunnen betalen.

Overspannen
Door de overspannen woningmarkt is er echter op korte termijn geen oplossing voor de woningnood. Woon je in een verouderd huurhuis, dan zijn er woningbouwverenigingen die een bepaald arsenaal van hun woningvoorraad te koop aanbieden. Voordat je op zo’n aanbod ingaat moet je er goed op letten wat voor energielabel zo’n verouderd huurhuis heeft. Moet je bijvoorbeeld nog een houtenvloer isoleren en heb je aan kosten spouwmuurisolatie gedacht? Het is dan alsnog verstandig om een expert in te huren die het algehele isolatieproject voor je op papier kan zetten. Op de lange termijn zul je met de te nemen maatregelen veel geld aan energiekosten kunnen besparen.

Bedrijventerrein
Afgelopen jaren is er van alles bedacht om nieuwe woonruimtes te creëren. Je kunt hierbij denken aan leegstaande kantoren of herbestemming van leegstaande schuren bij boerderijen. Ook zijn er het afgelopen decennium tal van bedrijventerreinen geschikt gemaakt voor particuliere bewoning. Door bestaande kantoorgebouwen te verbouwen, te isoleren en te moderniseren en bijvoorbeeld te voorzien van een groen energielabel, kunnen deze geschikt gemaakt worden voor liefhebbers van appartementen.

De Provincie Gelderland geeft financiële steun aan ’t Veen in Hattem met een speciale regeling. Het project ‘Transformatie ’t Veen’ is een van de 15 transformaties van bedrijventerreinen waar een financiële bijdrage aan is toegekend. Met deze impuls heeft de gemeente Hattem in ieder geval de mogelijkheid om iets aan de woningnood te doen. Zo blijven ook jongeren en starters die in Hattem zijn opgegroeid in deze mooie gemeente wonen. Het is te hopen dat deze groep ook als eerste de mogelijkheid krijgt om voor deze nieuwe woningen in aanmerking te komen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in