Oekraïne (2): Meloenen

De komende weken schrijven we over de groep jonge mensen van de Hattemse Stichting Oekraïne Projecten en hun werk in Oekraïne. Medereiziger en fotograaf Jens de Boer verslaat de reis in samenwerking met de nieuwsredactie van RTV Hattem. De Boer maakt het fotoverslag en wij citeren uit het verslag dat bijgehouden wordt op de website van De Open Poort.

De reis – ‘We naderen de grens van het land in oorlog. De laatste kilometers voor de grens blijven surrealistisch; haast niemand wil het land nog in en bijna niemand komt er meer uit.
Tijdens de reis hebben we, vooral in Duitsland en Tsjechië, veel in de file gestaan. Overal om ons heen stonden volgeladen auto’s en dure campers. Het verschil moet er zijn, wij willen graag het verschil maken.’

17 augustus – ‘In de ochtend hebben we in verschillende groepen een aantal plekken opgezocht waar we de komende tijd actief zullen zijn. Zo bezocht een aantal van ons het zigeunerkamp waar we komen helpen bouwen, hebben we kennis gemaakt met de kinderen waar we mee gaan optrekken, en bezochten anderen een voedselproject waar we de mensen zullen ondersteunen.

Jens, Casper, Lenard en Jochem hebben in de middag ds. Murza opgezocht in Svaliava. Slavik heeft de dag ervoor een oogoperatie ondergaan en ziet voor de komende drie weken voor de helft. Slavik zag er aangedaan en vermoeid uit. Ondanks deze nieuwe tegenslag vertelde de dominee veel over zijn persoonlijke situatie en die van het land. Hij vertelde vooral over de oorlog en de situatie van de kerken in Oekraïne en Rusland. Hij werd steeds opener en we hebben veel geluisterd naar de verhalen die hij duidelijk kwijt moest.’

18 augustus  en 19 augustus – de groep bracht na de kerkgang de middag met de kerkgemeenschap van Svaliava door. Maandag werd er o.a. geklust en watermeloenen uitgedeeld in Pauschino.

Lees hier alles over de Stichting Oekraïne Projecten en de reis.

Van de redactie
Ook in HattemNieuws is de groep te volgen. Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in