Drie voordelen van intermittent fasting

Tegenwoordig zijn er veel verschillende diëten waar je gebruik van kunt maken als je graag af wilt vallen. Mogelijk heb je inmiddels al diverse exemplaren geprobeerd om wat kilo’s kwijt te raken, maar heb je je doel tot dusver nog niet behaald.

Wees niet getreurd, er zijn altijd nog andere opties die je kunt proberen. Heb je bijvoorbeeld al eens aan een dieet vol koolhydraatarm eten gedacht? Bij veel mensen werkt dit erg goed, dus wellicht ook bij jou! Als dit niet het geval is dan zou je ook nog voor intermittent fasting kunnen kiezen. Wat hier de voordelen van zijn kun je in dit artikel lezen.

  1. Intermittent fasting ondersteunt gewichtsverlies

Het is algemeen bekend dat hoeveel je eet een veel sterkere bepalende factor is voor gewichtsverlies dan hoe vaak of wanneer je eet. Intermitting fasting kan je echter helpen een calorietekort te behouden, wat leidt tot gewichtsverlies. Maar alleen omdat je intermitting fasting doet, betekent niet noodzakelijk dat je een calorietekort hebt.

Sommige mensen hebben nog steeds moeite om binnen een gezond caloriebereik te blijven, zelfs als ze het tijdsbestek waarin ze hun maaltijden consumeren, beperken. Het is desondanks bewezen dat caloriebeperking de manier is om het overtollig lichaamsgewicht en het visceraal vet te verminderen, is het alsnog voor veel mensen moeilijk om gedurende lange tijd een gezond calorietekort in stand te houden.

Intermitting fasting wordt beschouwd als een goed hulpmiddel om gewichtsverlies te ondersteunen, aangezien opkomende onderzoeken bij mensen een significante vermindering van het lichaamsgewicht en visceraal vet aantonen.

2. Intermitting fasting bevordert de gezondheid van het hart

Intermitting fasting kan ons hart helpen beschermen door zowel hartaandoeningen te voorkomen als te helpen bij het herstel na hartaanvallen, maar dit is gebaseerd op bewijs uit voornamelijk dierstudies.

Onderzoeken bij mensen hebben aangetoond dat intermitting fasting de risicofactoren kan verbeteren die gepaard gaan met een verhoogd risico op hartaandoeningen, zoals:

  • bloeddruk verlagen
  • verlaging van het lipiden- en cholesterolgehalte in het bloed
  • stabiliseren van de bloedglucosespiegels
  • afnemende ontstekingsfactoren zoals C-reactieve eiwitten en cytokines

De vermindering van calorieën samen met metabolische verschuivingen van intermitting fasting kan ook helpen om je hartslag in rust te verlagen, je hartslag variabel verhogen en de vaatverwijding en bloedstroom verbeteren.

  1. Intermitting fasting verbetert de insulineresistentie

Intermitting fasting en gewichtsverlies kunnen helpen de nuchtere bloedglucose te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren door de concentraties van leptine te verlagen. Dit is het hormoon dat door vetcellen wordt geproduceerd om honger te reguleren. Ook doet intermittent fasting dit door adiponectine te verhogen, een hormoon dat een rol speelt bij het glucose- en lipidenmetabolisme.

In sommige onderzoeken waarin vasten werd gebruikt als een interventie voor gewichtsverlies en als strategie om een ​​gezond gewicht te behouden, hadden mensen die af en toe vasten een lagere bloedglucosespiegel, wat toevallig een centraal doel is bij de preventie en behandeling van diabetes.

Deze mogelijke voordelen kunnen meer worden veroorzaakt door verlaging van het lichaamsgewicht en het lichaamsvetpercentage als gevolg van caloriebeperking die wordt beïnvloed door intermitting fasting, maar onderzoek toont nog steeds een algemeen positief effect op de bloedsuikerspiegels bij intermitting fasting.

Het is dan ook zeker een aanrader om aan de slag te gaan met intermittent fasting. Dit is met name het geval als je overtollig lichaamsgewicht wilt verliezen, maar ook vanwege de andere voordelen van intermittent fasting is dit een goed dieet om te volgen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in