Jongeren willen graag kopen mét hulp van de gemeente

De gemeente zal begin 2026 met een herziene huisvestingsverordening komen waarin ook een herziene urgentieregeling voor huur opgenomen wordt. Jongeren blijken meer interesse te hebben in koop, zo werd 10 april duidelijk op een speciaal voor hen georganiseerde avond over wonen en bouwen, maar ook bij koop wil men graag geholpen worden om als Hattemer in Hattem te kunnen blijven wonen.
Uit een woonbehoefteonderzoek in de regio Noord-Veluwe en onder de recent verhuisde inwoners van Hattem, blijkt dat Hattem tot en met 2035 voldoende plannen heeft om in de woningvraag te voorzien, mits alle geplande projecten doorgang vinden. Dit betekent dat er geen sprake mag zijn van planuitval om aan de verwachte behoefte te kunnen blijven voldoen. Op dit moment zien jongeren hun woonwensen niet vervuld.

Op 10 april was er bij vv Hattem een avond voor jongeren. Alle jongeren in Hattem in de leeftijd van 18 tot en met 30 jaar waren door de gemeente uitgenodigd om over hun woonwensen te spreken. De avond was door de gemeente voorbereid samen met de gemeenteraad. Naast de gesprekken die plaatsvonden, konden aanwezigen ook meedoen aan een onderzoek. Daaruit blijkt, dat de meesten nog thuis wonen en graag een huis willen kopen met tuin (tussen de 250.000-350.000 euro) en het liefst in een gemengde wijk. Grote obstakels zijn de veel te hoge prijzen van nieuwbouw, te weinig nieuwbouw, en op de bestaande markt de hoge prijzen en het overbieden.

Voorrang voor Hattemers
Uit het onderzoek komt ook een dringend appèl op de gemeente: bouwen, bouwen, bouwen. Bouw betaalbaar en met voorrang voor Hattemers. Daarbij adviseren de jongeren de gemeente de starters te beschermen en hen een starterslening te verstrekken.
Uit het onderzoek kwam ook de wens tot woon- en kavelsplitsing om meer woningen te realiseren. De jongeren staan ook open voor het gezamenlijk ontwikkelen van woningbouw (collectief particulier opdrachtgeverschap).

Urgentie
Wat betreft het voorrang geven aan Hattemers bij huur, de gemeente Hattem stemt de wettelijke urgentiemogelijkheden en de verdeling van sociale huurwoningen af met andere gemeenten. Dit gebeurt om de uitvoering voor woningcorporatie Triada, die in deze gemeenten actief is, werkbaar te houden. De gemeenteraden in de regio ontvangen hierover naar verwachting begin juni 2025 een raadsinformatiebrief.
Men streeft ernaar de nieuwe regionale urgentieverordening in het eerste kwartaal van 2026 af te ronden. Het streven van het college is om de herziene huisvestingsverordening, inclusief de urgentieregeling, in de eerste helft van 2026 ter vaststelling aan de Hattemse raad voor te leggen.

Woonbehoefteonderzoek
In samenwerking met onder andere de regio Noord-Veluwe is er een woonbehoefteonderzoek uitgevoerd. Ook de recent verhuisde inwoners van Hattem ontvingen een vragenlijst. Het onderzoek geeft een aantal inzichten in trends en signalen. 

• De jaarlijkse groei is het grootst in Hattem en Harderwijk, waarbij Hattem een verwachte toename van 19% laat zien;
• De woonbehoefte in Hattem ligt tussen de 870 en 1.180 tot en met 2035. Dit zal oplopen naar 1.375 in 2040.
• Uit het woonbehoefteonderzoek blijkt dat Hattem tot en met 2035 voldoende plannen heeft om in de woningvraag te voorzien, mits alle geplande projecten doorgang vinden. Dit betekent dat er geen sprake mag zijn van planuitval om aan de verwachte behoefte te kunnen blijven voldoen.
• Het kwalitatieve woningprogramma van Hattem sluit goed aan bij de verwachte vraag.
• Tussen Hattem en de rest van de Noord-Veluwe is er nauwelijks een relatie als het gaat om verhuisbewegingen.
• In Hattem is er vooral instroom uit Zwolle, met name van jonge gezinnen. Deze groep trekt soms ook richting het noorden vanwege de betaalbaarheid. De instroom vanuit Zwolle naar Hattem breidt zich zelden verder uit over de Veluwe. Alleen senioren verhuizen soms naar een appartement elders.
• In Hattem neemt het aantal alleenstaanden sterk toe. Dit is zowel een direct gevolg van de vergrijzing als van de toenemende individualisering in de samenleving. Daarnaast is er in Hattem ook veel instroom van gezinnen.
• De meest betaalbare koopwoningen in de regio staan in Elburg, Hattem en Oldebroek.
• In Hattem is er een aanzienlijke instroom van mensen van buitenaf die woningen hebben gekocht. Ruim driekwart van de verhuizende kopers van woningen boven de 400.000 euro komt niet uit de regio.
• Hattem heeft, samen met de gemeente Putten, het grootste aandeel van zogenaamde ‘goedkope scheefheid’. Dit betekent dat mensen met een te hoog inkomen een sociale huurwoning huren.
• Regiobreed zijn 23- tot 30-jarigen de meest actieve woningzoekenden op de sociale huurmarkt. Deze groep is de afgelopen jaren steeds groter geworden, met een stijging van meer dan 40% tussen 2023 en 2024. Een deel van hen zocht waarschijnlijk naar een koopwoning, maar wijkt door de enorme woningkrapte uit naar de huurmarkt.

Meer informatie over het Programma Wonen van de gemeente staat op https://raad.hattem.nl/Reports/Item/e0aef2c8-51e7-40a0-ba98-ddf37b4a9be6

Hattemse bouwplannen
Op de pagina Woningbouwontwikkelingen – Gemeente Hattem op de website van de gemeente staat onder Actueel, Hattem in ontwikkeling. Op deze pagina zijn alle Hattemse bouwplannen in beeld gebracht.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in