Thuis bij de bieb in de Kinderboekenweek!

Van 4 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek. De bibliotheek noemt dat “het leukste boekenfeest van Nederland!” Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. De Bibliotheek Noord-Veluwe heeft heel veel leuke activiteiten gepland voor de Kinderboekenweek.

Er is natuurlijk aandacht voor kinderboeken over thuis,  15 schrijvers van kinderboeken bezoeken 20 scholen op de Noord-Veluwe en in de bibliotheken worden huizen versierd. Ook is er een wedstrijd waar kinderen in de basisschool leeftijd aan mee kunnen doen.

In de bibliotheek
Thuis is een bron van inspiratie in heel veel kinderboeken. Op displaytafels in de bibliotheek staan al die boeken bij elkaar. Lees over huizen in verre landen en leer van alles over verschillende huizen. Er zijn hoge huizen, huizen waar wordt voorgelezen, huizen waar patat wordt gegeten en nog veel meer huizen.

Op een opvallende plek in de bibliotheek worden kinderen tijdens de Kinderboekenweek uitgedaagd om creatief met het thema ‘Bij mij thuis’ aan de slag te gaan. Er staat een kinderspeelhuis van karton dat door de kinderen versierd kan worden met stiften en stickers.

In en voor de school
Maar liefst 20 scholen doen mee aan de door de Bibliotheek Noord-Veluwe georganiseerde schrijversbezoeken. 15 verschillende kinderboekenschrijvers en illustratoren bezoeken deze scholen om te vertellen over hun boeken en over hun werk als schrijver/illustrator. Een van die schrijvers is Martine Letterie, bekend van het boek ‘Kinderen van ver?’, een boek gebaseerd op waargebeurde verhalen van vluchtelingenkinderen. Willeke Brouwer, illustrator, cartoonist en schrijver komt zelfs twee dagen naar de Noord-Veluwe. Ze heeft meer dan 100 boeken geïllustreerd voor ze zelf is gaan schrijven. Annemarie Jongbloed, schrijfster van één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2023, zal op verschillende scholen vertellen over haar bekende boek ‘de Meestervervalser’. Dit is een spannend misdaadverhaal met een maatschappelijke invalshoek. En ook de andere 12 schrijvers/illustratoren zullen enthousiast over hun boeken praten met de leerlingen.

Ter voorbereiding op het bezoek van de schrijver heeft de school al een aantal boeken en informatie over de schrijver van de bibliotheek ontvangen, zodat de leerlingen zich goed konden voorbereiden op deze altijd populaire activiteit.

Ongeveer 40 leerkrachten hebben vlak voor de Kinderboekenweek deelgenomen aan de bibliotheek workshop tijdens de Inspiratiemiddag voor leerkrachten. Deze Inspiratiemiddag werd georganiseerd door de bibliotheek in samenwerking met het Cultuurplein. Bij de bibliotheekworkshop kregen de leerkrachten in twee rondes (onder- en bovenbouw) praktische tips hoe ze boeken tijdens de Kinderboekenweek, en ook daarna, kunnen inzetten in hun groep. Bij de workshop stond het boek  centraal en werd benadrukt dat het belangrijk is om met kinderen in gesprek te gaan over de boeken die ze lezen.

Wedstrijd
Vanaf vrijdag 22 september kunnen kinderen in de vestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe een opdrachtvel en een papieren beker ophalen. Van die papieren beker maken de kinderen een zo mooi mogelijk huis. Tijdens de Kinderboeken week kunnen deze huizen worden ingeleverd bij de bibliotheek. Al die mooie huizen zijn tijdens de openingstijden te bekijken. In iedere gemeente wordt het mooiste huis gekozen en wordt de maker daarvan beloond met een prijs.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in