Mariëtte van Raalte afgestudeerd op ouderen én muziekverenigingen

De Hattemse Mariëtte van Raalte heeft haar onderzoek naar deelname van ouderen aan muziekverenigingen afgerond. Mariëtte studeerde Toegepaste Gerontologie (kennis en kunde van de ouder wordende mens) aan de Hogeschool Windesheim te Zwolle. Zij heeft haar onderzoek mede namens de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) gedaan naar het betrokken houden van de oudere generatie binnen de muziekvereniging.

Vorige week sloot Mariëtte haar opleiding met succes af. “Het voelt heel cool, maar eigenlijk moet het gevoel nog even landen,” vertelt Mariëtte. Na driekwart jaar onderzoek en typen voelt het heel fijn dat het nu is afgerond.”

Enorm draagvlak
Mariëtte heeft tijdens het onderzoek een enorm draagvlak ervaren. “Dat heeft me het meest verbaasd. Gaandeweg het onderzoek ontstond er een enorm draagvlak voor de materie. Veel oudere amateurmusici werkten mee, maar die gaven ook aan dat er niet teveel rekening met hen gehouden moest worden, maar met de jongeren. Die hebben immers de toekomst. Daar zit wel een risico in en ik vind ouderen soms te bescheiden. Ouderen mogen zich best belangrijker vinden.”

Ontwaakt
Mariëtte is voorzitter van muziekvereniging Ontwaakt. Ook daar ervaart ze dat oudere muzikanten het liefst zo lang als hun gezondheid het toelaat muziek willen blijven maken. In haar rapport geeft ze aan dat een muziekvereniging door meer ruimte te bieden in het muzikale aanbod voor de specifieke wensen van de verschillende generaties, de muziekvereniging voor zowel jong als oud een fijne plek kan zijn. Toch gaat ze niet direct actief binnen Ontwaakt aan de slag met de uitkomsten van haar onderzoek. “Ik ga het zeker binnen het bestuur bespreken. Maar Ontwaakt is nu weer bezig met opstarten na de corona-periode. We zitten midden in de zomerstop en gaan daarna kijken wat weer kan.”

Solliciteren
De studie zit er op en Mariëtte gaat nu op zoek naar een leuke baan. “Het lijkt mij heel tof om binnen het welzijnswerk aan de slag te gaan met kunst en cultuur. Er gebeuren al veel mooie dingen op dat gebied, maar er kan nog veel meer door samenwerking met verenigingen die er al zijn.”

Het volledige advies waarop Mariëtte is afgestudeerd is op de website van de KNMO te vinden.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in