‘Kruisweg van Sjef Hutschemakers’ in Andreaskerk Hattem

De tentoonstelling ‘Kruisweg van Sjef Hutschemakers’ is tot en met 13 september te zien in de Grote of Andreaskerk te Hattem.

Er worden vijftien afbeeldingen getoond van Hutschemakers’ kruisweg in de Sint Pieter Beneden te Maastricht. Ook wordt de indrukwekkende Ökumenischer Kreuzweg der Jugend tentoongesteld met in totaal zeven afbeeldingen.

Vanuit het hart
Sjef Hutschemakers (1931-2017) groeide op in een boerengezin van acht kinderen. Hoewel hij zich sterk verbonden voelde met het boerenleven, wordt hij geen boer maar kunstenaar. Hij leert vanuit zijn hart te schilderen en niet vanuit zijn verstand. Zijn stijl van schilderen drukt een sterke verbondenheid met de aarde uit en de kringloop van de natuur keert voortdurend terug in zijn werk. Na de dood van zijn moeder groeide de behoefte om het geloof te verbeelden in zijn schilderijen. Op hoge leeftijd begon hij aan een groots project: het maken van een tekening bij alle 150 psalmen. Deze tekeningen waren twee jaar geleden reeds te bewonderen in de Andreaskerk.

Weerspiegeling
Voor verschillende Limburgse kerken schilderde Hutschemakers een kruisweg, die wat afwijkt van de klassieke weergave. Zo koos hij voor een volgorde die nauwer aansluit bij de Bijbelse gebeurtenissen. ‘En wie zijn kruiswegstaties bekijkt, kijkt in een heel menselijke gezicht van Jezus, dat veel zachtmoedigheid uitstraalt. De kunstenaar accentueert dit doordat het licht van Christus’ gelaat weerspiegelt op het gelaat van degene die hij ontmoet.

Openingstijden
De tentoonstelling is op werkdagen te zien van 14.00 tot 17.00 en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van bruiloften en begrafenissen. Kijk voor meer informatie op www.kruiswegstaties.nl en www.stichtingsjefhutsch.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in