Kunstwerk Hattemse Edith de Jong naar Riga, Letland

Vandaag signeerde Edith de Jong in haar altelier in De Dijkpoort het wandkleed waarmee zij namens Hattem deelneemt aan de HANSEartWORKS 2021 in Riga. Het wandkleed dat Edith heeft geschilderd komt te hangen op de internationale tentoonstelling Hanseatic New Gold die van 20 augustus tot 19 september 2021 plaatsvindt in Riga, Letland. Riga is een van de Hanzesteden en vormt dit jaar het decor voor de 41e Internationale Hanzedagen.

Gouden kompas
Het thema van de tentoonstelling is: het nieuwe goud van de Hanze. De deelnemende kunstenaars kregen de opdracht een kunstwerk te maken bij de vraag: Wat is vandaag de dag het allerbelangrijkste? In de Hanzetijd was dat goud, maar wat hebben wij nu te bieden?
Edith verbeeldt in haar werk ‘The Golden Kompass’. Elke windrichting van het kompas staat voor een manier van kijken, denken, voelen en maken. Het weerspiegelt wat in onze tijde nodig is: openstaand voor anderen en anders, onbevooroordeeld en actief.

Specifieke kleuren
Verder hebben de kunstenaars de opdracht gekregen de kleuren zwart, grijs, blauw, brons en goud in het kunstwerk te verwerken. Tot de uitdaging behoorde ook om in het kunstwerk relaties te zien tussen de huidige en historische waarden van de Hanzesteden. Edith heeft dit gedaan door drie sterren van het vrijheidsbeeld Milda in Riga boven de kompas te tekenen en onder de kompas De Dijkpoort, de icoon van Hattem.

Kunstacademie
Maandag 21 juni 2021 wordt het wandkleed ingepakt en verzendklaar gemaakt voor de reis vanuit De Dijkpoort Hattem naar Riga in Letland. Riga is geen onbekende stad voor Edith de Jong. Zij studeerde daar aan de kunstacademie en gaat jaarlijks terug naar deze stad om te werken met collega’s van de Letse kunstacademie Riga.
De tentoonstelling vindt plaats in de tentoonstellingsruimte Riga Art Space, onder het Raadhuis van Riga. Naast het wandkleed van Edith is er nog een werk van een Nederlandse kunstenaar te zien en wel van Marijke Schellekens uit de Hanzestad Doesburg.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in